8.8 C
Dubrovnik
Utorak, 7 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiPreminuo je Damir Jovičević, kapetan legendarne Slavije koja je u opkoljeni Dubrovnik...

Preminuo je Damir Jovičević, kapetan legendarne Slavije koja je u opkoljeni Dubrovnik donosila nadu

Kapetan Damir Jovičević, zapovjednik na Jadrolinijinom trajektu Slavija tijekom 90-ih, koji je prije 30 godina predvodio Konvoj Libertas, koji je probio blokadu Dubrovnika u Domovinskom ratu, preminuo je jučer 22. rujna.

Jovičević je u listopadu 2011., povodom 20. obljetnice Konvoja Libertas bio na svečanoj proslavi u Dubrovniku. Tad smo s njim napravili kratki intervju u kojem je on skromno istaknuo kako je uspjeh Konvoja Libertas ovisio o svim učesnicima i građanima Dubrovnika, a ne o njemu samome.

“Drago mi je da Konvoj Libertas nije zaboravljen”, kazao je nam je tada kapetan Damir Jovičević 2011., skromno dodavši kako jedinka ne čini konvoj, nego svi učesnici zajedno.

“Teško mi je sad govorit kako je to bilo u tom trenutku ja nisam ništa mislio samo sam radio svoj posao, a cilj je bio doći u Dubrovnik, donijeti pomoć i reći Dubrovčanima da nisu sami i da je cijela Hrvatska s njima. Osjećao sam se zadovoljno kad smo ušli u Dubrovnik jer smo napravili ono što smo htjeli što smo zacrtali. Ponosan sam i drago mi je da sam danas ovdje s vama”, zaključio je kapetan, u izjavi za Dubrovniknet 28.10. 2011.

Podsjetit ćemo samo, one koji su premladi da se sjećaju, kako je Jadrolinijin brod Slavija u Dubrovnik, tijekom trajanja blokade, redovito uplovljavao donoseći pomoć te isplovljavao pun izbjeglica, uglavnom starih, bolesnih, ranjenika te majki s djecom.

Svaki put pri uplovljavanju i isplovljavanju, brod je pregledavala JNA. Vojnici s mitraljezima popeli bi se na brod u Mljetskom kanalu i provjeravali tko i što se prevozi, a ponekad bi brod prvo išao u crnogorsku luku Zelniku te bi se pregled vršio tamo. Pregled je bio maltretiranje i uvijek je značio životnu opasnost za cijelu posadu od 70-ak ljudi i putnike. Kontrola bi trajala i do šest sati.

Legendarno izbjegličko putovanje Slavije, o kome su izvještavale sve svjetske medijske kuće, bilo je kad je iz razrušenog grada kapetan Jovičević na brod umjesto 800, primio 5 000 putnika. Putovanje je trajalo gotovo dva dana. Prvo u Zeleniku, a potom prema Rijeci. Na brodu se tada rodila jedna djevojčica, a jedan je stariji čovjek umro.

Jovičević je sa Slavijom u Dubrovnik najmanje jednom tjedno uplovljavao i tijekom cijelog listopada, prije Konvoja, od samom početka pomorske blokade, tako da Grad, nikad nije ostao posve odsječen od ostatka Hrvatske, zahvaljujući ovom hrabrom čovjeku i njegovoj posadi.

Inače skromni kapetan, koji je zadužio Dubrovnik, rođen je u Osijeku, po majci je Hrvat, a po ocu Crnogorac, te je do 1990. živio u Crnoj Gori, gdje su ga dugi niz godina zbog njegove uloge u Domovinskom ratu smatrali nacionalnim izdajnikom. Nakon završene pomorske škole u Lošinju u Jadroliniji je počeo raditi 1968., od 1978. je kapetan, a 1987. postaje zapovjednik broda Slavija koji je plovio između Rijeke i Dubrovnika. Od 2008. je u mirovini te je živio u Kostreni pokraj Rijeke.

Obitelji i prijateljima kapetana Jovičevića u ime redakcije Dubrovnikneta izražavamo sućut.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić