14.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVijestiFOTO: Plenković - Pelješki most je strateško postignuće hrvatskog naroda

FOTO: Plenković – Pelješki most je strateško postignuće hrvatskog naroda

Nakon postavljanja posljednjeg segmenta čelične konstrukcije Pelješkog mosta, njime su prošetali premijer Plenković, ministar Butković, župan Dobroslavić te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Petar Škorić čime je simbolično obilježena ova faza radova. Premijer Plenković je u svom obraćanju kazao kako je neopisivo zadovoljstvo kazati da je Hrvatska spojena te kako se radi o strateškom postignuću hrvatskog naroda i države.

„Neopisivo je zadovoljstvo kazati da je Hrvatska spojena. Ovaj je projekt bio san mnogih u proteklih 25 godina. Večeras smo ostvarili cilj koji rješava problem star 300 godina, što je fascinantno, strateško postignuće hrvatskog naroda i države. Ovo što se dogodilo večeras po mom uvjerenju najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu, tezu koja definira kako ostvariti strateške, nacionalne interese, kako ostvariti ono što je godina bio cilj Hrvatske i hrvatskog naroda, a to učiniti uz osnaženu, oplemenjenu i puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i to kao članice Europske unije“, kazao je uvodno premijer Plenković.

„Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku nego i Europsku uniju. On ne dijeli Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu već ih povezuje. On će ovako prekrasan u arhitektonskom smislu biti atrakcija kojom će mnogi htjeti proći, prijeći s kopna na Pelješac. Ovo je most kojem ćemo se veseliti, koji će ostati trajna stečevina ne samo nas koji smo večeras ovdje, već svih onih vlada, saziva hrvatskih sabora, župana, županija, zastupnika ovog kraja, svih onih koji su težili da se ovaj cilj ostvari. Ovo je veliki, svehrvatski projekt i tako to treba i doživljavati“, poručio je premijer Plenković.

„Drago mi je što je ovo najveći projekt koji smo sufinancirali u naših prvih sedam godina članstva u Europskoj uniji, s 357 milijuna eura bespovratnih sredstava. Nema niti jedne druge međunarodne organizacije, niti jednog drugog aktera koji bi Hrvatskoj dao toliko sredstava da realizira ovakav projekt. Želim zahvaliti svima, pogotovo ministru Butkoviću, predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta gospodinu Škoriću koji su obavili cijeli proces javnih nabava i samog izvođenja radova. Želim zahvaliti China Road and Bride Corporation, konzorciju koji je imao najbolju ponudu na natječaju, svim kineskim inženjerima, radnicima, stručnjacima, koji su tri mjeseca prije roka unatoč pandemiji, unatoč problemima u transferu i transportu segmenata ove konstrukcije iz Kine prema Hrvatskoj uspjeli spojiti most. Zahvaljujem i drugim firmam koje su angažirana na ovom projektu i Strabagu i Ajaxu, onima koji grade druge tunele, mostove i prilazne ceste. Ovo je veliki projekt, vjerujem da ćemo ga svi zajedno sa ogromni zadovoljstvom moći službeno otvoriti na proljeće 2022. godine“, kazao je premijer te dodao kako za Dubrovnik most znači bolju prometnu povezanost.

„ Za turizam Pelješca, Korčule i juga županije znači novu kvalitetu koja je nezamjenjiva, praktički cijeli jug Dubrovačko-neretvanske županije postaje auto destinacija. Što se tiče Bosne i Hercegovine, s kojom smo u godinama iza nas imali određene prijepore, moram reći da smo postigli dva cilja. Hrvatska je postigla svoje pravo da spoji teritorij, a Bosna i Hercegovina ima ne samo neškodljiv, nego krajnje bezbrižan prilazak svih brodova do Neuma. Visina mosta je 55 metara, 20 je metara više nego mostovi na Velikim jezerima, samo desetak metara je niži od mostova na Bosporu. Ovaj most je toliko grandiozan, toliko lijep i toliko veleban da bi ispod njega mogao proći i Titanik“, istaknuo je premijer te kazao da je ovim projektom postignut iskorak u pogledu infrastrukture u Hrvatskoj.

„Ovdje su radili i hrvatski stručnjaci, ovo je jedna nova kvaliteta za hrvatski građevinski sektor. Ovo je najveća konstrukcija koju smo ikada izgradili, ako izuzmemo autoceste“, naglasio je premijer.

„Bilo je puno oni koji su propitkivali tko je prvi započeo s projektom. To su bili kolege iz HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije i to je lijepo i dobro, ali svi su dali doprinos. Volio bih da od danas ne gledamo tko je više dao za ovaj projekt. Svi su dali koliko su mogli, svatko u nekoj svojoj fazi, u skladu sa svojim mogućnostima. Naša prva i druga vlada je bila snažna i čvrsta, riješila je prijepore s Bosnom i Hercegovinom, uvjerila je one koje odlučuju na razini Europske komisije da se projekt financira i realizirali smo ga. Govoreći nogometnim riječnikom došli smo, odigrali obranu, a napravili sjajan napad i onda zabili golove za Hrvatsku i zato se moramo veselit“, kazao je Plenković, a potom na dizajnu mosta zahvalio slovenskom arhitektu, Marjanu Pipenbaheru.

„Možemo biti ponosni da je ovo hrvatski ali i međunarodni projekt koji će dugo biti s nama. Večeras budimo sretni i zadovolji. Spojili smo Hrvatsku, ostvarili smo nešto što će trajno ostati, što će generacije koristiti, a mi ćemo svi skupa biti vječno ponosni da smo dali svoj mali doprinos hrvatskom interesu“, zaključio je Plenković.

Nakon govora premijera Plenkovića uslijedio je službeni vatromet, a potom i vatromet stanovnika Komarne.

 

Posted by Dubrovniknet Hr on Wednesday, July 28, 2021

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić