31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPredstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na četvrtom partnerskom sastanku projekta WATERCARE

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na četvrtom partnerskom sastanku projekta WATERCARE

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na četvrtom partnerskom sastanku projekta WATERCARE, u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska.

Obzirom na trenutno stanje COVID-19 pandemije partnerski sastanak je održan online.

Glavna tema sastanka bila je tehničko provođenje projektom osmišljenog sistema uzorkovanja vode iz rijeke Neretve, koja se ulijeva u more, točnije, dogovoreno je vrijeme i učestalost uzimanja uzoraka vode tijekom i nakon obilnih kiša kako bi se postigli najrealniji rezultati kakvoće mora za kupanje.

Dubrovačko-neretvanska županija je provela javnu nabavu specijalizirane opreme koja će biti smještena na ušću rijeke Neretve te automatski uzorkovati vodu u intervalima usklađenim s vremenskim uvjetima. Osim automatskog uzorkivača, uzorci će se uzimati i na transektima u moru kako bi se jasno dobili rezultati utjecaja potencijalnog onečišćenja vode iz rijeke na kvalitetu mora za kupanje.  Osim Neretve, na isti način će se uzorkovati i na ušću rijeke Cetine i Raše te talijanske Pescare, a pilot područje projekta WATERCARE je ušće Arzille u talijanskom Fanu.

Cilj projekta WATERCARE je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2.833.019,40 eura, od kojih je udio Dubrovačko-neretvanske županije 278.000,00 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci.  Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija,  Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA