8.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022
NaslovnicaVijestiPredstavljena znanstvena monografija „Ekonomska misao u starom i srednjem vijeku“

Predstavljena znanstvena monografija „Ekonomska misao u starom i srednjem vijeku“

Znanstvena monografija „Ekonomska misao u starom i srednjem vijeku“ autora Đura Benića i Marije Benić Penava predstavljena je u amfiteatru Sveučilišnog kampusa. Uz autore, predstavljači su bili recenzenti Ivo Družić i Alka Obadić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Okupljene je uvodno u ime Sveučilišta u Dubrovniku pozdravio prorektor za poslovanje Nebojša Stojčić istaknuvši kako je profesor Benić najplodniji autor na Sveučilištu u Dubrovniku uz čiji je bok imao čast raditi svoje prve znanstvene korake. Alka Obadić govorila je o autorima te o oblikovanju knjige i koncepciji sadržaja koji ima širok obuhvat. Ivo Družić istaknuo je kako je ovo djelo koje zaslužuje da se stoji dok se o njemu govori s obzirom na studiozni pristup, temeljitost u istraživanju i sustavnost u iznošenju činjenica koje su prvi put objedinjene u jednoj znanstvenoj monografiji na ovakav način. Sve navedeno ovo djelo doista čine kapitalnim djelom u području ekonomske misli.

U ime oboje autora okupljenima se obratio prof. emer. dr. sc. Đuro Benić zahvalivši svima koji su doprinijeli u objavljivanju knjige. Zahvalio je Školskoj knjizi s kojom ima dugogodišnju uspješnu suradnju, kolegama i obitelji na podršci i strpljenju za njegov znanstveni rad te svima okupljenima što su se pridružili na predstavljanju. Naglasio je koliko je sam naučio pišući ovu knjigu te koliko mu je zadovoljstvo bilo istraživati i raditi sa svojom kćeri izv. prof. dr. sc. Marijom Benić Penava.

Monografija je rezultat petogodišnjeg istraživanja, a veći dio knjige donosi podatke prvi put dostupne široj javnosti. Ovo izvorno znanstveno djelo u izdanju Školske knjige popunjava prazninu u hrvatskoj ekonomskoj literaturi s područja ekonomske misli staroga i srednjegavijeka. Koncepcijom i oblikovanjem knjiga je namijenjena ne samo studentima  koji izučavaju povijest ekonomske misli i ekonomistima nego i široj javnosti.

Broj bibliografskih jedinica kojima se autori koriste u radu impresivan je – ukupno 373 izvora među kojima je 201 knjiga i 91 članak te 1285 bilješki. Monografija je bogato ilustrirana te je upotpunjena dodatnim digitalnim sadržajima (158 javno dostupnih dokumenata i videozapisa). Knjiga je podijeljena u dva temeljna dijela: Ekonomska misao u starom vijeku i Ekonomska misao u srednjem vijeku. Prvi se dio sastoji od šest poglavlja (Ekonomske ideje i misli u Bibliji, Mezopotamija, Kina, Indija, Grčka i Rim), a drugi od dva (Islamska ekonomska misao i Kršćanska ekonomska misao).

Monografija se može digitalno prelistati na poveznici: https://online.fliphtml5.com/kzpyj/fsaq/#p=9

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA