27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestylePredstavljen program manifestacije “Kršćansko lice kulture 2023.”

Predstavljen program manifestacije “Kršćansko lice kulture 2023.”

Program manifestacije „Kršćansko lice kulture 2023.“ koju organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije predstavljen je u četvrtak 16. ožujka u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Manifestaciju su predstavili: predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Marijeta Radić, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Slobodan Begić i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Predsjednica Vijeća Radić podsjetila je kako se manifestacija pod nazivom “Kršćansko lice kulture” u Dubrovačkoj biskupiji održava četvrti put te dodala kako je ove godine organizira novi sastav biskupijskog Vijeća za kulturu i znanost. Izrazila je nadu kako će se po završetku manifestacije moći složiti da su obavili jednako dobar postao kao i prethodni sazivi Vijeća.

Manifestacija se održava se od nedjelje 19. ožujka do petka 31. ožujka te donosi osam različitih i zanimljivih kulturnih događaja. Događanja čine jedna izložba, tri koncerta, jedno predavanje, jedno predstavljanje knjige i tradicionalna pobožnost na Srđu. U programu manifestacije sudjeluje i Srpska pravoslavna crkva te se tako nastavlja njegovati ekumenski dijalog kojemu se u današnjim vremenima i te kako teži, a služi upoznavanju i boljem upoznavanju dviju kršćanskih zajednica, kazala je Radić. Zatim je pojedinačno predstavila sve programe.

Manifestacija će biti otvorena u nedjelju 19. ožujka u 19 sati u klaustru dominikanskog samostana izložbom „Mysterium crucis“ odnosno križni put u djelima suvremenih dubrovačkih umjetnika koju koordinira akademska umjetnica dr. sc. Iris Lobaš Kukavičić.

Posljednjeg dana ovogodišnje manifestacije 31. ožujka u 20 sati u crkvi Male braće održat će se veličanstveni Verdijev „Requiem“ kojeg će izvesti impozantan broj glazbenika o čemu je govorio ravnatelj DSO-a Begić. Program izvode Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor „Pro musica“ iz Mostara, a dirigira Norman Widjaja.

Ravnatelj Begić je uvodno kazao kako DSO uvijek u svom koncertnom programu prati bitne katoličke blagdane. Nastalo je 1925. godine, a prvi koncert im je bio upravo Uskrsni koncert.

Ovo Verdijevo djelo izvest će 160 glazbenika uz 4 solista i dirigenta, istaknuo je ravnatelj Begić te dodao kako su tako veliki međunarodni projekti rijetkost u Dubrovniku. Pod vodstvom don Dragana Filipovića uz orkestar će nastupiti zbor „Pro musica“ koji se već u par navrata dokazao svojom izvedbom, kvalitetom pjevanja i pristupom. Pozvao je sve koji mogu da dođu i sudjeluju u toj moći glazbe u franjevačkoj crkvi koja će svojom izvrsnom akustikom sve zaokružiti u jednu cjelinu i omogućiti vrhunski doživljaj. Sve ono što je Verdi kao skladatelj opera nosio u sebi unio je u requiem odnosno ovo djelo je u zvučnom smislu jako obilato skladano.

Biskup Glasnović je progovorio o značenju samog naziva manifestacije „Kršćansko lice kulture! te istaknuo kako ovom manifestacijom „želimo oplemeniti jedni druge“. Naveo je misao sv. Ivana Pavla II., koji je prije dvadeset godina pohodio Hrvatsku i Dubrovnik, koji je rekao kako vjera nije prava ako ne postaje kultura. Zato je jako važno da vjera bude dobro prihvaćena, dobro osmišljena i dobro življena, to je onda kultura i ono najljepše. Ono što nadilazi sve kulture je čovjek i njegova narav, nastavio je biskup. Ta narav nema drugo lice od osim onoga što se na konkretan način ostvaruje u kulturi, zaključio je.

Biskup je također pojasnio kako je manifestacija „Kršćansko lice kulture“ imala i svoju prethodnicu, manifestaciju „Dani kršćanske kulture“ koja je trajala od 2005. godine. Na kraju je uputio poziv svima da dođu i u bogatom programu pronađu nešto za sebe i svoju dušu, da se oplemene. Također i da pozovu druge, da vjera postane kultura i da jedni druge obogaćuju.

Program manifestacije „Kršćansko lice kulture 2023.“

Nedjelja 19. ožujka u 19 sati –  Izložba „Mysterium crucis“ priređuje se u klaustru dominikanskog samostana uz otvaranje manifestacije.

Utorak 21. ožujka u 19 sati – Predavanje „Paradoks uzajamnog podvrgavanja“ u dvorani Ivana Pavla II. u samostan sv. Klare u Dubrovniku održat će dubrovački paroh o. Vladan Perišić.

Četvrtak 23. ožujka u 19.30 sati – Na koncertu u crkvi sv. Blagovještenja nastupit će zbor „Sv. Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ koji djeluje pri sabornom hramu (konkatedrali) sv. Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju. Dirigentica je Jovana Marić.

Petak 24. ožujka od 18 do 22 sata – Noć crkvenih muzeja sa stručnim vođenjima i predavanjima obuhvaća obilazak muzeja i klaustra franjevačkog i dominikanskog samostana, Moćnika katedrale i Biskupsku palaču.

Subota 25. ožujka u 20 sati – Koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova Dubrovačke biskupije održat će se u crkvi Male braće. Nastupit će klape: Amfora, Atlant, Kaše, Oštro, Subrenum i Vežilice te zborovi: Ansambl župe sv. Mihajla, Mješoviti katedralni zbor, Mješoviti zbor Blasius, Mješoviti zbor župe Presvetoga Spasitelja – Mokošica, Mješoviti zbor župe sv. Nikole Cavtat, Mješoviti zbor župe Sv. Obitelji – Nova Mokošica i Zbor srednje glazbene škole Luke Sorkočevića. Glazbeni program priredio je Krešimir Magdić.

Nedjelja 26. ožujka u 14 sati –  Korizmeni križni put padinama Srđa predvodi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Ponedjeljak 27. ožujka u 19 sati – Predstavljanje knjige „Vjera, umjetnost i kultura u susretu“ autora prof. dr. sc. Ivice Žižića i doc. dr. sc. Hrvoja Kalema održat će se u dvorani Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare. Predstavljač je izv. prof. dr. sc. Boris Vulić.

Petak 31. ožujka u 20 sati – Koncert i zatvaranje manifestacije održat će se u crkvi Male braće. Čuveni Verdijev „Requiem“ izvest će Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor „Pro musica“ iz Mostara. Dirigent je Norman Widjaja.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Angelina Tadić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA