33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPredstavljanje slikovnice "Paskoje Miličević, graditelj Dubrovnika" autorice Slavice Stojan

Predstavljanje slikovnice “Paskoje Miličević, graditelj Dubrovnika” autorice Slavice Stojan

Biblioteka ”Cvijeta” Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku bogatija je za još jednu slikovnicu o velikim ličnostima Dubrovnika: Paskoje Miličević, graditelj Dubrovnika.

Predstavljanje slikovnice će se održati u okviru obilježavanja Feste svetog Vlaha i Dana Grada, u utorak, 30. siječnja 2024. u 17 sati u čitaonici Narodne knjižnice Grad, a predstavljat će je autorica Slavica Stojan, ilustrator Joško Marušić i predsjednica Ogranka Ivana Grkeš.

Posrijedi je priča o životu i djelu znamenitog inženjera i graditelja Paskoja Miličevića. Slikovnica pripovijeda o tome kako je Paskoje gradio Grad i što je sve podigao u Dubrovniku u vrijeme najvećeg procvata Republike koje zove zlatnim dobom.

Na djeci primjeren način (8 do 14 godina) protumačeno je kako su se u Dubrovniku podizale zidine i tvrđave, kako je nastao lukobran Kaše, kako je inženjer Paskoje ukrotio izvor rijeke Omble te iskoristio snagu njezinih voda da pokrenu niz mlinova i stupa koje je koristila tada vrlo važna za gospodarstvo države tekstilna manufaktura.

Slikovnicu je napisala Slavica Stojan, a ilustrirana je odličnim ilustracijama svjetski proslavljenog karikaturista Joška Marušića, arhitekta, majstora stripa i crtanog filma. Ona osvjetljava nepoznatu stranu života i djela znamenitog našeg prethodnika,

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA