32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPredstavljanje knjige Luka Paljetka Što veće naučivamo... - studije o Marinu...

Predstavljanje knjige Luka Paljetka Što veće naučivamo… – studije o Marinu Držiću

U izdavačkoj djelatnosti Doma Marina Držića, u četvrtak, 18. lipnja 2020. godine u 19 sati u Kneževu dvoru održat će se predstavljanje knjige Luka Paljetka  Što veće naučivamo… – studije o Marinu Držiću, kao prva knjiga u biblioteci Držićijana.

 Uz autora o knjizi će govoriti povjesničarka književnosti dr.sc. Katja Bakija i ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić.

U glazbenom dijelu programa nastupit će glazbenici Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Đana Kahriman (violina) i Vid Veljak (cello), kao i skladatelj i šansonijer Darko Matičević a u dramskom dijelu programa nastupit će akademska glumica Kazališta Marina Držića Srđana Šimunović.

Knjiga Luka Paljetka Što veće naučivamo  – studije o Marinu Držiću svojevrsni je nastavak knjige istog autora E, ali si čovjek, ali si ljud ( Naklada Bošković, Split, 2017.)

Obje knjige sadrže studije o kompleksnom djelu i životu pjesnika i komediografa Marina Držića.

Knjiga Što veće naučivamo … naslov je dobila prema dijelu kratkog monologa što ga izgovara Dživo u 2. prizoru III čina Dunda Maroja. Misao u cijelosti glasi ovako: “…brijeme, koje nam je meštar, uči nas i kaže nam dan po dan er što više naučivamo, tot manje umijemo”.  Knjiga, dakle, već naslovom želi reći kako je proučavanje Držićeva djela i neophodno i neiscrpno.

Knjiga sadrži šest studija. U prvoj Paljetak se bavi Amazonkama, na koje Miona u Grižuli aludira, propitujući razloge zbog kojeg je Marin Držić baš tu aluziju na njih stavio u usta “neukoj” Mioni.  Druga studija bavi se položajem žene, posebice sluškinje, u Držićevu djelu i vremenu. Stoga se Paljetak u naslovu pita: “Jeli Marin Držić feminist i/ili antifeminist?

Držićeva pirna Pripovijes kako se Venere užeže u ljubav lijepoga Adona u komediju stavljena najmanje je proučavano Držićevo djelo ocijenjeno kao minornije od drugih njegovih djela. Paljetak mu zbog toga posvećuje posebnu pažnju osvrćući se na dosadašnje poglede na nju, nudeći neke svoje i drukčije.  O jednoj intrigantnoj dodirnoj točki između Držića i Shakespearea govori četvrta studija otvarajući prostor za neophodna nova istraživanja odnosa između ta dva velikana europske književnosti. Paljetak, na temelju nekih novih podataka, pokušava dati odgovor na pitanje: Jeli Marin Držić bio član neke od sienskih akademija? Posljednja pak studija bavi se Držićevim Pjesnima ljuvenim.

Kniga Što veće naučivamo… – studije o Marinu Držiću nezaobilazan je znanstveni tekst za sve današnje i buduće istraživače Držićeva života i djela.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA