31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaInfocentarPredstavljanje "Južine" Nebojše Lujanovića u Lazaretima

Predstavljanje “Južine” Nebojše Lujanovića u Lazaretima

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskoga jezika u Lazaretima – kreativnoj četvrti Dubrovnika u subotu 14. ožujka u 18:30 u trećoj lađi Lazareta gostuje popularni mladi književnik Nebojša Lujanović, autor trenutno jednoga od najčitanijih hrvatskih romana, osebujnog mediteranskog krimića „Južina“.

Ovaj uzbudljivi roman koji ne dozvoljava čitatelju da ga ispusti iz ruku, uvjerljiv je portret suvremenog Splita u kojemu dinamika, oporost i žestina modernog života nagriza topli i melankolični duh stare Dalmacije poznat nam iz Smojinog djela.

„Južina“ je napeta priča o nekoliko nesvakidašnjih likova, autsajdera, gubitnika, tipičnih dalmatinskih redikula u borbi protiv društvenih nepravdi i sistema koji ne dozvoljava pojedincima priliku za dostojanstven život, smještena za trajanja teškog i sumornog šiloka, stvarnog, ali i simboličnog u oslikavanju gradske društvene truleži.

Nebojša Lujanović rođen je u Novom Travniku 1981. i naturalizirani je Splićanin i splitski zet. Osoba je iznimno širokih interesa; diplomirao je politologiju, sociologiju i komparativnu književnost, a 2012. doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu iz područja teorije književnosti. Autor je brojnih pripovijedaka, eseja, književnih recenzija i znanstvenih radova. Radovi su mu objavljivani u domaćim i inozemnim književnim i stručnim časopisima. Objavio je romane Stakleno oko (2007.), Godina svinje (2010.), Orgulje iz Waldsassena (2011.), Oblak boje kože (2015.) i Južina (2019.), zbirku priča S pogrebnom povorkom nizbrdo (2008.), priručnik za kreativno pisanje Autopsija teksta (2016.) te znanstvenu knjigu Prostor za otpadnike (2018.). Voditelj je popularnog splitskog festivala priča Pričigin, a vodi i radionice kreativnog pisanja. Uz djelatnosti vezane uz svoju struku, bavi se i trčanjem maratona. Ukratko, svestrani Lujanović i njegova „Južina“ garancija su atraktivnog književnog druženja u Lazaretima!

Razgovor s književnikom moderirat će Barbara Klepić i Staša Aras.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA