28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPredstava „Pod istim krovom“ izvedena u Lazaretima

Predstava „Pod istim krovom“ izvedena u Lazaretima

Predstava „Pod istim krovom“ nastala u sklopu EU projekta „Port of Dreamers“, u režiji Ivane Janošev i koprodukciji udruge Kulturanova i manjinskog mađarskog Novosadskog pozorišta izvedena je sinoć, 29. srpnja u Lazaretima u sklopu dramskog programa 72. Igara. Predstava je na programu još večeras, 30. srpnja u 21:30 sati, a ulaznice su rasprodane.  

Predstava„Pod istim krovom“ adaptacija je istoimene knjige H. Sußebacha i A. Baitara, koja je zapravo dnevnik mladog Sirijca Amira i Nijemca Henninga koji Amira prima u svoju kuću i on postaje dio njihove obitelji, a Henning i Nicole postaju njegovi njemački mama i tata. Njih troje, pod tim jednim krovom provode, kako Nicole u jednom trenutku kaže, eksperiment Amirove integracije u njemačko društvo. Od trenutka kada Amir kroči u njihovu kuću do trenutka kada ju poslije šest mjeseci napušta i odlazi na fakultet, oni se svakog trenutka svog suživota trude da nadvladaju predrasude koje imaju jedni prema drugima.

Redateljica Ivana Janošev istaknula je kako knjigu zapravo nije bilo teško adaptirati budući se ona svela na pojedinačan doživljaj, na priče ljudi koji su stvarni. Kroz njihove sudbine sagledan je problem migrantske krize umjesto kroz široko dnevno političko shvaćanje.

– Kada sam pročitala knjigu „Pod istim krovom“ vidjela sam da ona objedinjuje sve ono što hoćemo reći, jer je kroz likove dvoje Nijemaca, Nicole i Henninga, prošao sav materijal koji smo prethodno pogledali, budući su i oni pratili vijesti, čitali članke, vidjeli potresne snimke. Njihov odgovor na sve to jest da su pustili jednog od milion stranaca u svoju kuću. Pitali su se što je politička osviještenost i došli do odgovora da je politička osviještenost upravo to da vidiš što se događa oko tebe – zaključila je Janošev.

Redateljica Ivana Janošev zajedno s Aleksandrom Mrđen potpisuje i dramaturgiju, a u predstavi igraju Uroš Mladenović, Jelena Galović i Daniel Huszta, scenografi i kostimografi su Attila Antal i Višnja Žugić, skladatelj je Jovan Živanović, a producent Milan Vračar. Predstava je svoju premijeru imala u veljači ove godine u Novosadskom pozorištu. Projekt Port of Dreamers unutar kojeg je nastala predstava, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa potprogram kultura, a bavi se stogodišnjom poviješću migracija na europskom kontinentu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA