31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPredavanje povodom 540. godišnjice rođenja Mavra Vetranovića

Predavanje povodom 540. godišnjice rođenja Mavra Vetranovića

U posljednjem tjednu obilježavanja ovogodišnje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, povjesničarka književnosti i izvanredna profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku dr. sc. Katja Bakija u ponedjeljak, 14. studenoga u 19 sati u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik održat će predavanje Mavro Vetranović – pjesnik boli i društvene krize svojega doba. Predavanje će se održati povodom 540. godišnjice rođenja pjesnika bogatog i žanrovski raznolikog opusa koji je stvarao na razmeđu kasnog srednjovjekovlja i rane renesanse. 

U književnoj historiografiji 19. st. miješalo se autorstvo Vetranovićevih i Držićevih djela. Jedina Držićeva tragedija i njegovo posljednje izvedeno djelo Hekuba pripisivala se Vetranoviću, a crkveno prikazanje Vetranovićevo  Prikazanje od poroda Jezusova i Posvetilište Abramovo Držiću.

Autor je opusa koji obuhvaća 30 do 40 tisuća stihova sačuvanih u nekoliko zasebnih manjih rukopisa te u trima opsežnim rukopisnim „knjigama“. Pisao je dramske tekstove, religiozne pjesme, maskerate, političke i satirične pjesme, refleksivne pjesme, nadgrobnice. 

Mavro Vetranović uživao je veliki ugled u dubrovačkom književnom krugu, bio je poštovan i slavljen među dubrovačkim i dalmatinskim renesansnim pjesnicima. U svojim stihovima kritizirao je aktualna politička i društven zbivanja i korumpiranost dubrovačkog društva i djelovao kao angažirani intelektualac svoga vremena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA