23.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPredavanje Lovra Kunčevića "Politička kultura i institucije Dubrovačke Republike" u srijedu u...

Predavanje Lovra Kunčevića “Politička kultura i institucije Dubrovačke Republike” u srijedu u Lazaretima

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predavanje dr.sc. Lovra Kunčevića “Politička kultura i institucije Dubrovačke Republike” u srijedu, 12.10.2022. u 19h u Lazaretima (5. lađa).

Radi se o nastavku ciklusa predavanja povodom 750. obljetnice dubrovačkog Statuta u organizaciji Dubrovačke baštine i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Politička kultura obuhvaća skup pravila, običaja i vrijednosti koje propisuju (ne)prihvatljive načine ponašanja u javnom prostoru. Dubrovačka Republika razvila je specifičnu republikansku političku kulturu koja je odigrala ključnu ulogu u njenom višestoljetnom opstanku. Predavanje je pokušaj da se upozori na nekoliko temeljnih vrijednosti te kulture. Prva je patricjiski kolektivizam, odnosno  inzistiranje na skupnoj vladavini plemstva i sumnjičavost prema isticanju pojedinaca ili obitelji. Druga vrijednost je konzervativizam, uvjerenje da starost dubrovačkih institucija jamči njihovu kvalitetu i da su promjene nešto što treba izbjegavati. Treća vrijednost je institucionalnost, tj. inzistiranje na tome da se politička pitanja rješavaju kroz institucije, a ne privatnim kanalima. Svaka od ovih vrijednosti na svoj način pridonijela je iznenađujućoj institucionalnoj stabilnosti Dubrovačke Republike – činjenici da je Dubrovnik zadržao više-manje iste političke institucije od 14. stoljeća sve do pada pod Napoleona.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA