34.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPoznato kojih se mjera trebaju pridržavati trgovine, muzeji, kako će se odvijati...

Poznato kojih se mjera trebaju pridržavati trgovine, muzeji, kako će se odvijati autobusni i brodski prijevoz te treninzi sportaša

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, Hrvatski zavod za javno zdravstvo tijekom popodneva objavio je detaljne preporuke i mjere za obavljanje gosodarskih aktivnosti koje je Vlada odlučila dopustiti u prvoj fazi popuštanja mjera, odnosno od ponedjeljka 27. travnja. Tako su objavljenje preporuke za sprječavanje širenja infekcije u trgovinama, za rad knjižnica i muzeja, te u autobusnom, željezničkom, brodskom prijevozu kao i za osobe starije životne dobi i one s kroničnim nezaraznim bolestima, kao i za održavanje treniga sportaša I. i II. kategorije.

Što se tiče rada trgovina, koje osim onih u trgovačkim centrima, od ponedjeljka mogu otvoriti svoja vrata, Hrvatski zavod za javno zdravstvo odredio je ako je potrebno osigurati fizički razmak među kupcima, kao i između kupaca i radnika, a kupcima je potrebno omogućiti dezinfekciju ruku na ulasku u trgovinu te smanjiti bliski kontakt radnika koji rade u odvojenim smjenama. Istaknuto je kako je radi smanjenja fizičkog kontakt potrebno ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini, a taj će broj ovisiti o neto površini trgovine. Najveći broj kupaca koji može istovremeno boraviti u trgovini određuje se tako da se neto površina u četvornim metrima podijeli sa 7, a ako je teško odrediti neto površinu, onda se najveći broj kupaca dobije djeljenjem bruto povrišne s brojme deset. Posebna pravila određena su za trgovine tekstilom, kojima se preporučuje prodaje bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je nužno odjevne predmete vratiti, nekupljena roba se mora spremiti na pet dana za u to predviđenoj prostoriji prije ponovno stavljanja prodaju, a isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata. Istaknuto je kako je potrebno osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s kupcima. Osoblje treba nositi zaštitnu masku koja prekriva nosa i usta, a na raspolaganju im stalno treba biti dezinfekcijsko sredstvo. Iz HZJZ preporučuje da se dvosmjenski rad organizira dvokratno, tako da se između prve i druge smjene bude bar sat vremena razmaka, koji će se koristiti za čišćenje i dezinfekciju površina , a to je potrebno raditi sredstvima na bazi alkohola. Kao i dosad kupci će pri ulasku u trgovinu morati dezinficirati ruke, a osoblje će prije dolaska na posao morati izmjeriti tjelesnu temperaturu, te će se ako ona bude iznad 37,2 stupnja trebati javiti naređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne jave liječniku obiteljske medicine ili hitnoj medicinskoj službi. Detaljne upute može pogledati ovdje.

U preporukama za sprječavanje infekcije u muzejima, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima navedeno je kako je potrebno osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i djelatnika. Također je potrebno omogućiti dezinfekciju ruku posjetiteljima na ulasku te smanjiti bliski kontakt djelatnika koji rade u odvojenim smjenama. Kao i u trgovinama potrebno je ograničiti broj posjetitelja koji istovremeno borave u prostoru, ovisno o neto površini. Navode kako se broj istovremenih posjetitelja dobije kad se neto površina prostora u četvornim metrima podijeli s deset. Kao i u trgovinama djelatnici će morati nositi zaštitne maske i periodično dezinficirati ruke. I ovdje stoji preporuka da se smjenski rad organizira dvokratno, s tim da se ostavit sat vremena za čišćenje i dezinfekciju prostora, a djelatnici će također morati prije dolaska na posao izmjeriti temperaturu. Detaljne upute pogledajte ovdje.

U preporukama za rad djelatnosti prijevoza putnika autobusima tijekom pandemija koronavirusa navode se kako se ove mjere odnose na prijevoz putnika u autobusima u posebnom linijskom i povremenom prijevozu putnika, ali da se mogu primijeniti i na ostale oblike organiziranog cestovnog prijevoza. Propisano je da bi se vozačevo mjesto trebalo nekoliko puta tijekom dana dezinficirati te kako bi vozači tijekom vožnje, ako im ona ne smeta, trebali nositi zaštitnu masku, a trebali bi i redovito prati ruke, izbjegavati dodirivanje lica te bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom te bi trebali upozoravati putnika na održavanje socijalne distance. Preporučeno je i kako bi se unutrašnjost autobusa trebalo redovito čistiti, a to se posebno odnosi na naslone, rukohvate te prozorska stakla. Preporučuje se postavljanje fizičke barijere između mjesta vozača ili putnika, a ako to ne bude moguće prvi red sjedalo iza vozača se neće koristiti. Broj i raspored putnika u sjedalima treba organizirati tako da se omogućava propisani razmak između putnika. U redu bi trebala sjedati jedna osoba, tako da putnici sjede naizmjenice, na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. Također je preporučeno da putnici nose zaštitne maske. Preporučeno je i provjetravanje putničkog prostora, te beskontaktna kupnja karata. Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razvju simptome koji upućuju na COVID-19, o tome trebaju obavijestiti poslodavca i ne dolaziti na posao. Detaljne upute pročitajte ovdje.

U preporukama za rad brzobrodskih linija i trajekata tijekom epidemije koronavirusa navedeno je kako se ovim linijama trebaju služiti samo osobe s opravdanim razlogom za putovanje, dok se turistička putovanja za sad ne preporučuju. Preporučeno je da se provode opće higijenske mjere, koje uključuju higijenu ruku, korištenje dezinfekcijskim sredstava, fizičko distanciranje. Na brzobrodskim linijama preporučuje se ograničiti broj putnika tako da 50 posto sjedala bude zauzeto, kako bi se održao propisani razmak, a da stajaćih mjesta nema. Članovi posade trebaju izbjegavati bliski kontakt s putnicima i prtljagom, potrebno je redovito čistiti i prozračivati putnički prostor, kapetansko mjesto bi se trebalo izolirati. Ako član posade ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na koronavirus, o tome trebaju odmah obavijestiti poslodavca te ne odlaziti na posao. Iste preporuke vrijede i za trajektne linija, a preporučeno je da putnici tijekom cijele vožnje ostaju u automobilima i ne koriste putnički sjedeći prostor na trajektu. Kad su u pitanju putnici koje putuju bez automobila određeno je da putnički prostor može biti popunjen do najviše 25 posto kapaciteta. Detaljne upute pogledajte ovdje.

U preporukama za sobe starije životne dobi i osobe s kroničnim nezaraznim bolestima navedeno je da je kako se smatra da ove osobe imaju veći rizik od razvoja težeg oblika virusa COVID-19 te kako se i one trebaju pridržavati općenitih mjera zaštite kao opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sad preporučenu terapiju prema savjetu liječnika. Kao najučinkovitije opće mjere prevencije navedeno je pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja lica, nošenje maski za lice u slučaju respiratornih problema, održavanje osobe kao i higijene prostora te fizičke distance. Preporučeno je da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta, u što se ubrajaju i javni prijevoz u razdobljima najvećih dnevnih gužvi, javna okupljanja te odlazak u trgovine u razdobljima najveće gužve. Detaljnije pročitajte ovdje.

Kad su u pitanju sportaši održavanje treninga dopušta se sportašima I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima koji imaju izdano rješenje o kategorizaciji, a treninzi se dopuštaju i ekipama u seniorskoj konkurenciji koji nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Organizacija treninga moguća je isključivo na sportskim objektima koji mogu udovoljiti tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštovati fizička udaljenost od 5 metara među svim sportašima, odnosno da postoji prostor od 20 četvornih metara po sportašu, a na treningu istovremeno može biti najviše pet osoba uključujući i jednog trenera, na kojeg se odnose sve propisane mjere. Na sportskom objektu moraju biti osigurani svi higijenski i sigurnosni uvjeti propisani važećim uputama tijekom trajanja mjera, za što su nadležni gradski sportski savezi ili zajednice, odnosno županijski stožeri civilne zaštite. Za svaki trening uspostavit će se evidencija treniranja s podacima o treneru, sportašima i svima osobama uključenima u trening radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze. Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ne smiju dolaziti na trening, a posumnja li se ili utvrdi tijekom treninga da netko ima povišenu temperaturu ili druge respiratorne simptome trening se prekida i oboljeli se upućuje liječniku obiteljske medicine. Svi rekviziti se nakon korištenje trebaju dezinficirati, a nakon treninga sudionici odlaze izravno kući bez tuširanja i odlaska u svlačionicu, a nakon treninga zatvorene sportske objekte treba dezinficirati. Detaljnje upute pročitajte ovdje.

Sve upute možete pronaći ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA