27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPoziv svim školama u RH za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnjeg priznanja...

Poziv svim školama u RH za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnjeg priznanja „Imperial” u sjećanje na djecu stradalu u ratu

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko – neretvanske županije upućuje  javni poziv svim školama u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnjeg priznanja „Imperial”  za sudjelovanje učenika u projektima zajednice u kojoj žive te time podižu njen ugled i ugled same škole koju pohađaju. Priopćenje, koje potpisuju Marija Lukšić, predsjednica udruge Hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko – neretvanske Županije i
Denis Pavela, utemeljitelj priznanja, prenosimo u cijelosti.

-Andrea, Maro, Romano, Hrvoje, Maris, Katarina, Marija, Dolores, Vlaho, Đuro, Šimo, Luka, Tonći…

Upravo ste pročitali Imena djece našeg Grada, djevojčica i dječaka, tako lijepih, tako mladih, nevinih, na početku svog života, života koji im je iznenada prekinut i nasilno oduzet. Neki od njih su imali tek dvije godine, a neki su završavali škole, dok su neki bili uspješni sportaši. Poput svojih vršnjaka i poput svih nas imali su svoje snove i nade, imali su pravo na budućnost koja im je nasilno oduzeta od strane neprijateljske, agresorske vojske. U lijepoj našoj je stradalo preko 402 nevine djece, civilnih žrtava Domovinskog rata. 

Najmanje što smo mogli napraviti u trajni spomen na njih, ali i na svu ostalu djecu, civilne žrtve Domovinskog rata na području Republike Hrvatske je ustanoviti ovo godišnje priznanje pod nazivom „Imperial“, koje se ove godine dodjeljuje 2. godinu zaredom kao priznanje za promicanje svih onih vrednota koje su oni za života nosili u sebi.

Zašto „ Imperial“.?!  Upravo zato što taj naziv u životu grada Dubrovnika i njegovih stanovnika (tvrđava Imperial), ali i puno šire predstavlja simbol nepokorenosti, ljubavi, žrtve, stradanja, a posebno pobjede i zajedništva. 

Slijedom navedenog Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko – neretvanske županije upućuje  javni poziv svim školama u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnjeg priznanja „Imperial”  za sudjelovanje učenika u projektima zajednice u kojoj žive te time podižu njen ugled i ugled same škole koju pohađaju. 

Sve osnovne i srednje škole u RH mogu nominirati svoje učenice i učenike koji su se istakli svojim humanitarnim djelovanjem i nesebičnim pomaganjem drugima, a 20. studenoga 2022. na dan obilježavanja Svjetskog dana djece onima koji to najviše zaslužuju  dodijeliti će se ovo priznanje. 
Svečana ceremonija dodjele priznanja „Imperial“ , kao i domjenak za uzvanike održati će se u Hotelu „Hilton Imperial“ u Dubrovniku s početkom u 11 sati.  

Pozivaju se sve osnovne i srednje škole da dostave prijedloge za dodjelu Godišnjeg priznanja  „Imperial“ za 2022.godinu, najkasnije do 10. listopada 2022.godine i to putem pošte na adresu Udruga Hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata DNŽ, Josipa Kosora 30, 20 000 Dubrovnik ili na email dpavela@gmail.com.

U prijedlogu za dodjelu priznanja potrebno je navesti:

– podatke o predlagatelju (naziv i adresa škole, odgovorne osobe);
– osobne podatke predloženog učenika/predložene učenice i podatke o školi (ime i prezime, razred koji pohađa, naziv i adresu škole koju pohađa);
– obrazloženje prijedloga u kojem, uz ostalo, treba navesti ispunjava li i na koji način predloženi učenik/predložena učenica gore navedene kriterije.

U obrazloženju prijedloga potrebno je navesti na koji način i koliko je učenik/učenica angažiran/angažirana, od čega se sastoji njegov/njezin doprinos i sl.

Priznanje će se dodijeliti u obliku umjetničkog djela, slike naslikane tehnikom ulje na platnu te posebnog priznanja u obliku plakete. Navedeno priznanje se odnosi i na samu školu iz koje nagrađeni učenici dolaze. O dodjeli samog priznanja odlučuje Povjerenstvo.

Trajno umjetničko djelo, kao jedan dio Priznanja, izradila je dubrovačka akademska umjetnica Petra Farac, osoba s trajnim invaliditetom.

Svrha dodjeljivanja priznanja je u: učenju o povijesti i Domovinskom ratu te održavanje trajne uspomene na njihove vršnjake, stradalu djecu, civilne stradalnike u Domovinskom ratu promociji pozitivnih uzora i modela ponašanja senzibiliziranju javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika na humanost i poticanje na zalaganje za dobrobit zajednice u kojoj žive.

Želja nam je da ovo priznanje koje se dodjeljuje svake godine na Svjetski dan djece /20.11./ postane spomendan (živi spomenik) na stradalu djecu, njihove vršnjake, civilne stradalnike Domovinskog rata, a sve u cilju da se mladi aktivnije uključe u rad u zajednici i svojim školama te da kroz iskazivanje humanosti i pomoći pridonose izgradnji bolje, pravednije i humanije zajednice i društva u cjelini. 

Za djecu, dobitnike državnog priznanja „Imperial“ i njihovu pratnju koji dolaze iz dalekih krajeva Lijepe naše biti će osigurani hotelski smještaj (noćenje) i hrana, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA