30.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPOŽAR U SMOKVICI UZROKOVAN NEOPREZNIM SPALJIVANJEM: Na terenu 90 vatrogasaca, najproblematičniji sjeverni...

POŽAR U SMOKVICI UZROKOVAN NEOPREZNIM SPALJIVANJEM: Na terenu 90 vatrogasaca, najproblematičniji sjeverni dio požarišta

Vatrogasci i dalje gase požar na otoku Korčuli, poviše Smokvice, za koji je jučer u ranim jutarnjim satima DVD Smokvica zaprimio dojavu. Trenutno je na terenu 90 vatrogasaca sa 27 vozila, a požarom je zahvaćena borova šuma na procijenjenoj površini oko 200 ha. Samo tijekom jučerašnjeg dana u gašenju je sudjelovalo oko 70 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz svih DVD-a s otoka te DVIP Dubrovnik i DVD Orebić koji su stigli trajektom s kopna. Pored zemaljskih snaga, na intervenciji gašenja sudjelovala su i dva protupožarna zrakoplova Canadair koju su angažirani ponovno jutros. Danas su na Korčulu stigle i dodatne snage s kopna: 21 vatrogasac sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Dubrovačko Primorje, JVP Dubrovački vatrogasci i DVD Putnikovići” stoji u priopćenju za medije Hrvatske vatrogasne zajednice.

“Gašenje ovog požara dodatno je otežavao jak vjetar. Situacija je danas bolja, najproblematičniji je sjeveni dio požarišta koji je u gustoj šumi i gdje se vatrogasci probijaju motornim pilama”, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Dodao je kako je požar pod kontrolom, vjetar je oslabio, ali kako pri gašenju dodatni izazov predstavljaju mjere zbog koronavirusa.

 I ovaj je požar posljedica neopreznog spaljivanja za vrijeme jakog vjetra, unatoč svim upozorenjima i savjetima koje šalju vatrogasne organizacije. Pa su tako, osim na području Dubrovačko-neretvanske županije, požari jučer zabilježeni i u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji, s ukupnim brojem od 61 požara raslinja u čijem je gašenju sudjelovalo 260 vatrogasaca sa 82 vozila i ukupno izgorjelom površinom od 450 ha.

Apeliramo ponovno na građane da biljni otpad kompostiraju, a ukoliko se ipak odluče na spaljivanje, da o tome obavijeste nadležnu vatrogasnu postrojbu ili dobrovoljno vatrogasno društvo. Vatru ne smiju paliti za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja i u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. Također, biljni otpad ne smiju paliti u šumama, lovištima i parkovima. Istovremeno se ne smiju paliti velike količine raslinja, a osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi.

Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn. Zbog epidemiološke situacije, i dodatnih napora koje vatrogasci ulažu u sigurnost građana, pojedine su jedinice lokalne samouprave donijele odluke o potpunoj zabrani spaljivanja stoga je važno da građani prate sve odluke koje se donose na području njihova grada, općine i županije.

Također podsjećamo građane da se i dalje ponašaju odgovorno i da se pridržavaju uputa Stožera civilne zaštite RH. Ukoliko zovu vatrogasce, nužno je da naglase nalazi li se u njihovom kućanstvu osoba kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite, zaključuje se u pristiglom priopćenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA