34.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaIzbori 2021POVIJESNI DAN Lastovo i Dubrovnik povezani cjelogodišnjom brzobrodskom linijom

POVIJESNI DAN Lastovo i Dubrovnik povezani cjelogodišnjom brzobrodskom linijom

Lastovo, najudaljeniji otok u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Dubrovnik, od danas su udaljeni svega tri sata. Na prvom putovanju cjelogodišnje brzobrodske linije 9808, bio je i župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima koji je istaknuo kako se radi o povijesnom danu.

„Iskoristio sam ovu prekrasnu priliku da dođem do Dubrovnika kako bi se susreo s poslovnim partnerima i kako bi pozvao Dubrovčane da dođu u Lastovo. Ovo je uistinu veliki dan za Lastovo. Vožnja je prošla savršeno, ne mogu vjerovati da sam nakon tri i nešto sata došao u Dubrovnik“, kazao je jedan od prvih putnika na ovoj liniji, direktor lastovskog hotela Solitudo Željko Kurta te istaknuo povijesnu povezanost Dubrovnika i Lastova.

„Lastovo je tijekom pet stoljeća bilo dijelom Dubrovačke republike Zbog prometno izoliranosti nije bilo ništa moguće napraviti, no ovo je prilika da revitaliziramo i našu zajedničku baštinu“, zaključio je.

Župan Dobroslavić je pokretanje cjelogodišnje brzobrodske linije Dubrovnik-Korčula-Lastovo povijesni uspjeh.

„Lastovo je po prvi put povezano sa županijskim središtem. Veliki je to dobitak za Lastovo, kao i za Korčulu. Lastovo je naš najudaljeniji pučinski otok. Dosad je sa Splitom i Dubrovnikom povezan preko Vela Luke, što je bilo izrazito nepovoljno za Lastovce, a s ovom linijom su u Dubrovniku za tri sata, što im omogućava da koriste usluge bolnice, ide u srednju školu i na fakultet. Vjerujemo da će otočani ostajati na Lastovu“, kazao je Dobroslavić te dodao kako je Vlada liniju sufinancirala s 12 milijuna kuna.

„Mještani su zadovoljni, što će uz dosadašnje veze s kopnom, biti povezani katamaranskom linijom i s Dubrovnikom. Dosadašnje linije prema Dubrovniku bile su loše, no sad smo i to popravili“, kazao je te se osvrnuo na radove na rivi u Ublima.

„Brodovi već sad mogu pristati u Ublima, ali se dolasci i odlasci moraju prilagođavati. Lučka uprava je u postupku pripreme dokumentacije za provedbu javnog natječaja za obnovu i proširenje rive. Vrijednost radova iznosi oko 60 milijuna kuna. Po završetku će se vremena plovidbe moći prilagoditi potrebama stanovnika Lastova“, zaključio je župan Dobroslavić.

U postupku odabira prijevoznika na ovoj liniji uložene su žalbe, a ravanateljica Angencije za oblani linijski pomorski promet, Paula Vidović istaknula je danas kako je u tijeku pregovarački postupka. U tijeku je i otvoreni natječaj, a ponude će biti otvorene 14. lipnja.

„Cijena karte izvan sezone iznosi 75, a u sezoni 95 kuna, dok otočna karta iznosi 60 kuna. Linija će prometovati svaki dan. Duljina linije je 75 milija, a brzina broda Anastazija, kapaciteta 300 putnika je oko 27 čvorova“, kazala je ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović te dodala kako će i katamaran Nona Ana tijekom sezone pristajati na Lastovo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA