29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPotvrđeno još osam zaraženih britanskim sojem, otkrivaju se nasumičnim odabirom

Potvrđeno još osam zaraženih britanskim sojem, otkrivaju se nasumičnim odabirom

U Hrvatskoj je danas 577 novozaraženih osoba, a preminulo je 14 osoba. Na konferenciji Stožera civilne zaštite RH rečeno je kako je prosjek umrlih 80,3 godina. Do sada je sveukupno utrošeno 102 207 doza cjepiva. Što se tiče britanskog soja, u Hrvatskoj uz jučerašnja tri nova, danas je novi soj potvrđen još kod osam osoba. Iz Stožera su dodali kako je on u Hrvatskoj prisutan još od siječnja.

Epidemiolog Bernard Kaić: Padaju nam brojoevi novozaraženih. Povoljno je kretanje. Naša je 14-dnevna ukupna incidencija 146 na 100 tisuća. To nas stavlja među boljim zemljama s nižom incidencijom, samo su četiri zemlje bolje od nas. Što se tiče županija, najnižu ima Istarska, nakon nje Požega, najvišu incidenciju ima Splitsko – dalmatinska županija. Nije to samo do mjera, ima tu više faktora, usporedba postoji, ali ne može se izravno uspoređivati. Vezano uz nuspojave, do danas je prijavljeno 655 nuspojava na Pfizerovo cjepivo, 17 na Modernino, uglavnom su očekivane, 29 je alergijskih sve su prošle bez ikakvih posljedica.

O britanskom soju govorila je Markotić.

Alemka Markotić: Kolege iz HZJZ-a su javili kako imaju preliminarne rezultate za osam bolesnika, ali oni će o tome detaljnije izvijestiti javnost. U Hrvatskoj su jučer potvrđena prva tri nova soja britanskog virusa. Radi se o mutacijama. Što se tiče ovih uzoraka koje smo mi potvrdili u Klinici, radi se o muškarcu od 50 godina, klinika nem apodatke o njegovoj kliničkoj slici, dijete od 3 i pol godine koje je imalo visoku temperaturu, povraćanje i proljev i treći je muškarac od 34 godine. Sve te informacije su dostavljene epidemiolozima koji dodatno na terenu provjeravaju izvide. Uzorci su poslani u ECDC. Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje, imamo te sojeve samo što ih još nismo uspjeli detektirati. Nastavit će se daljnje sekvencioniranje. Dobro je da se ne vidi nigdje značajno povećanje oboljelih koje bi se moglo dovesti u vezu s ovim sojem. U Varaždinu i Čakovcu je detektiran škotski soj i zato su važne mjere. Važne su ove jednostavne mjere maska i distanca.

Bernard Kaić: Od dvadesetak uzoraka poslanih na sekvencioniranje, njih osam preeliminiarno je pozitivno na tu varijantu iz Velike Btianije, ali još uvijek čekamo potvrdu. Epidemiološke podatke još uvijek ne znam, radi se na prikupljnanju podataka, ti uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja. To nam ukazuje koliko je važno identificirati sve kontakte oboljelih i podvrgnuti ih karanteni da se maksimalno smanji širenje.

Ministar zdravstva Vili Beroš: Virus ne poznaje granice i ne diskriminira nikog, mjere ne znače nužnu pobjedu, sve nas to tjera na daljnji oprez, čitava Europa je na oprezu. Pojava ove nove varijante je prilika da se i dalje pridržavamo mjera. Potpuno je jasno da će ova nova okolnost uzrokovati detaljne evaluacije i da ćemo morati balansirati između argumenata za i protiv određeenih epidemioloških mjera. Počelo je cijepljenje AstraZenecom. Sva cjepiva u RH nemaju dobnih ograničenja, preporučljiva su za one iznad 18 godina, ali nema ograničenja.  

Postoji li protokol za višak cjepiva?

-Sve je vrlo jasno u uputama oko cijepljenja, postoji plan i program. Prvi su najugroženiji i oni imaju prednost u cijepljenu – rekao je Beroš.

-Nekakvi pisani protokol što raditi s viškom doza, nema. Zdrav razum kaže da je bolje cijepiti nekoga drugog tko je zainteresiran nego ga baciti – rekao je Kaić.

Preskače li se red za cijepljenje, jeste li upoznati s tim? Jeste li išta napravili po tome pitanju?

-Što se tiče Klinike za infetivne bolesti, bilo je puno upita kakve su mogućnosti nakon što se cijepe zdravstveni djelatnici, klinika je izrazila spremnost za ljude van svojih djelatnika po prioritetima i ovisno o dostupnosti cijepljenja. Krenuli smo s cijepljenjem rizičnih skupina, međutim nakon informacije da neće biti dovoljno cjepiva zaustavili smo tu akciju – rekla je Markotić.

-Osuđujem takva postupanja ako ih je bilo, čuo sam određene glasine, no najugroženiji moraju biti prioritet. Bilo bi dobro upozoriti koordinatore cijepljenja. Međutim nisam previše vjerovao glasinama jer postoji registar, sve je transparentno. Za sada podaci ukazuju da gotovo sve ide prema planu – rekao je Beroš.

Prijeti li nam treći val?

-Za ove koji su sada otkriveni epidemiolozi su dobili informacije i oni će pokušati saznati otkud je eventualno koji soj uvezen. Ono što je bitno je da budemo svjesni da je to soj koji se brže širi, da je među nama i da moramo držati mjere koje su na snazi da bismo spriječili to eksplozivno širenje. Cijeli svijet je u strahu od tog brzog širenja. Treba se i dalje držati svih mjera koje propagiramo – rekla je Markotić.

-Ono što stalno govorimo je da se stanje analizira svakodnevno. Nismo mogli govoriti o novim varijantama prije nego što su otkrivene, ali smo govorili da ta mogućnost postoji. Imamo sada više županija možemo govoriti o tome da je nova varijanta u izvjesnoj mjeri disperzirana, i vjerojatno je da će toga biti još. Moramo pozorno pratiti razvoj situacije. Mi ćemo danas imati i Znanstveni savjet Vlade gdje će se o svemu razgovarati. Imamo i meteorološku prognozu koja najavljuje da sljedeći tjedan sigurno, a vjerojatno i do kraja mjeseca temperature biti vrlo niske, sve to ćemo uzeti u obzir. Od 20. siječnja do danas kada se pojavila nova varijanta brojevi ne rastu već padaju. Sastanci će se održavati do kraja tjedna kako bismo donijeli odluku koja će zaštiti ljude od novih zaraza, a s druge strane odluku koja treba biti racionalna. Znam da biste željeli konkretniji odgovor, ali u ovome ttrenutku vam ga nitko ne može dati – rekao je Božinović.

Uzorci za novi soj su se slali u laboratorij u Španjolsku zašto baš tamo i zašto baš tih 20 uzoraka?

-Baš tamo zato što je naša mikrobiologija imala kontakt s njima i bili su najjeftiniji. Baš tih 28 uzoraka je jednostavno nasumično uzeto u drugoj polovici siječnja upravo radi toga da vidimo ima li nekakvih naznaka cirkulacije nove varijante – rekao je Kaić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA