31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPOSTIGNUT DOGOVOR Ovo su glavne značajke digitalne COVID potvrde

POSTIGNUT DOGOVOR Ovo su glavne značajke digitalne COVID potvrde

Komisija izražava zadovoljstvo današnjim privremenim političkim dogovorom Europskog parlamenta i Vijeća o Uredbi o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u. To znači da je vrlo vjerojatno da će potvrda (prethodno poznata kao digitalna zelena potvrda) biti spremna krajem lipnja kako je planirano. Današnji dogovor postignut je u rekordnom roku samo dva mjeseca nakon Komisijina prijedloga. Pregovore o potvrdi za Komisiju su vodili povjerenik Didier Reynders u bliskoj suradnji s potpredsjednicima Verom Jourovom i Margaritisom Schinasom, te povjerenici Thierry Breton, Stella Kyriakides, i Ylva Johansson.

Predsjednica Ursula von der Leyen pozdravila je taj brzi napredak izjavljujući:

“Održavamo nastojanja da digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u uvedemo prije ljeta. Europski građani raduju se da će moći ponovno putovati, a današnji dogovor znači i da će to vrlo skoro moći činiti na siguran način.

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u besplatna je, sigurna i dostupna svima. Građanima će nuditi različite opcije, potvrdu o cijepljenju, testiranju i preboljenju, poštujući njihova temeljna prava i štiteći njihove osobne podatke.

Svi građani EU-a imaju pravo na slobodno kretanje unutar EU-a. Digitalna potvrda EU-a o COVID-u, dostupna u papirnatom ili digitalnom obliku, olakšat će putovanja Europljanima koji žele posjetiti obitelj i najmilije ili otići na zasluženi odmor.

Želimo zahvaliti Europskom parlamentu i portugalskom predsjedništvu Vijeća na predanosti, ustrajnosti i vrijednom radu koji je omogućio da se u rekordnom vremenu postigne dogovor o iznesenom prijedlogu.

No, posao još nije završen. Na razini EU-a sustav će biti spreman u sljedećih nekoliko dana. Sad je iznimno važno da sve države članice nastave s pripremom na nacionalnoj razini kako bi sustav što prije počeo funkcionirati. To je ono što građani EU-a s pravom očekuju.

Današnji dogovor dokaz je da će uz zajednički trud digitalna potvrda EU-a o COVID-u biti dostupna na vrijeme.

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u – glavne značajke

Europski parlament i Vijeće postigli su dogovor da će digitalna potvrda EU-a o COVID-u:

  • obuhvaćati cijepljenje, testiranje i preboljenje
  • biti dostupna u digitalnom i papirnatom obliku, ovisno o izboru nositelja, i sadržavati digitalno potpisani QR kod
  • biti besplatna i lako dostupna čak i osobama koje su se cijepile prije nego što Uredba o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u stupi na snagu
  • biti dostupna državama članicama i za nacionalne potrebe, pod uvjetom da je to predviđeno nacionalnim pravom
  • države članice neće nametati dodatna ograničenja putovanja nositeljima digitalne potvrde EU-a o COVID-u, osim ako su ona nužna i razmjerna radi zaštite javnog zdravlja
  • Komisija će mobilizirati 100 milijuna eura kako bi se testovi u državama članicama mogli povoljno nabavljati.

Europski parlament i Vijeće moraju postići službeni politički dogovor. Uredba će stupiti na snagu 1. srpnja uz prijelazno razdoblje od šest tjedana za izdavanje potvrda za države članice kojima je potrebno više vremena.

Komisija će istodobno nastaviti podupirati države članice kako bi dovršile pripremu nacionalnih rješenja za izdavanje i provjeru digitalne potvrde EU-a o COVID-u te pružati tehničku i financijsku podršku državama članicama pri povezivanju s pristupnikom

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA