30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPoslušajte Leona Lučeva: Jer kako meni, tako je i tebi ... Prijatelju...

Poslušajte Leona Lučeva: Jer kako meni, tako je i tebi … Prijatelju moj

Znanstveni monolozi: tri audio priče o moru, ljudima i budućnosti. Smjestite se udobno, zatvorite oči i uronite u ovo intimističko obraćanje moru jednog ribara.

Autorice Karla Crnčević, Sanja Milardović i Sandra Vlašić su osmislile znanstvene monologe oslanjajući se na znanstvena istraživanja o proizvodima iz ribarstva te o ljudima koji o njima ovise. Potom su ih izveli glumica Nina Violić te glumci Leon Lučev i Filip Šovagović. Za glazbu i oblikovanje zvuka zaslužan je Ivan Arnold.

Društvo galopira, a s njim promjene u morima i oceanima. Što su promjene vidljivije to su uzroci kompleksniji, a veze između njih sve isprepletenije. Kakve veze ima naš riblji tanjur s ljudima u zemljama u razvoju ili pak otapanjem ledenjaka? Zašto bi nas neregulirani ribolov na otvorenom moru Indijskog oceana trebao zanimati, kao i činjenica da žene čine čak 90% zaposlenih u procesu prerade proizvoda iz ribarstva na kopnu?

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) već dugi niz godina radi na osvještavanju važnosti konzumacije proizvoda iz ribarstva iz održivih i odgovornih izvora te se zalaže za transparentnije i uključivije upravljanje morskim resursima. Pitanje zdravih mora i oceana nije samo pitanje morskih vrsta koje nestaju, to je i pitanje opstanka naših ribara i ribarica, čitavih obalnih zajednica, to je pitanje nacionalnog gospodarstva, ali i globalne sigurnosti hrane. Stoga nas ono što se zbiva ispod površine mora, daleko od očiju i srca, treba zanimati.

U sklopu Fish Forward projekta koji se bavi podizanjem svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima potrošnje proizvoda iz ribarstva nastaju znanstveni monolozi, tri emotivne audio priče potpuno različitih stilova i pristupa, kojima WWF Adria želi približiti što znanost kaže o morima. Jesu li ona bogata životom ili su mnoge vrste pred izumiranjem? Kako to utječe na ribare, ribarice i njihove obitelji? Što je sa ženama u ribarstvu koje su nevidljive, a neophodne za opstanak ribarstva? Možemo li zamisliti budućnosti u kojoj bismo zbog klimatske krize ribu mogli dobiti isključivo na recept?

“Pitanje zaštite prirode je pitanje promjene našeg odnosa prema prirodi, a veliki potencijal za takvu vrstu promjene leži upravo u zajedničkom djelovanju umjetnosti i znanosti. Umjetnost je vrlo često katalizator promjena i često predstavlja pogled u budućnost, no nadam se da ćemo prije budućnosti o kakvoj govori jedan od monologa ipak učiniti promjene i Zemljin sustav vratiti u ravnotežu potrebnu za opstanak ljudske vrste”, kazala je Petra Počanić iz WWF Adrije.

Facebook: WWF Adria
Vodič za kupnju održivih proizvoda iz ribarstva: kojuribukupiti.org
Morski kalkulator za izračun CO2 otiska vašeg ribljeg jela: wwf-finprint.org/hr

O AUTORICAMA TEKSTOVA:
Karla Crnčević magistrirala je dramaturgiju na ADU u Zagrebu i nakon toga radi kao filmska i kulturna radnica u različitim uvjetima proizvodnje. Jedna je od osnivačica festivala Unseen i članica platforme ZA KRUH.

Sanja Milardović je kazališna i filmska glumica koja se bavi i režijom te scenaristikom. Od završetka akademije 2009.godine kao glumica radila je u hrvatskim i stranim filmskim produkcijama te kazalištima ITD, Moruzgva, Rugantino, Mala scena, Žar ptica, ZPC… Režirala je četiri predstave i dva kratka igrana filma. More voli, moru se divi, s mora je došla i jedva čeka da mu se vrati.

Sandra Vlašić je magistra znanosti o okolišu i više od 25 godina profesionalno se bavi razvojem koji je dobar za prirodu i društvo. Kada ne radi, piše kratke priče o tome zašto to radi. Kratke piše i o neobičnim situacijama, čudesnim detaljima, pomalo stvarnim, pomalo izmišljenim. Suosnivačica je i radi u udruzi TERRA Hub i Zelenoj energetskoj zadruzi ZEZ. Druži se i piše u literarnoj skupini Z.L.O.


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA