20 C
Dubrovnik
Naslovnica Crna kronika Porast nasilja u obitelji: počinitelji su najčešće situirani muškarci srednje dobi

Porast nasilja u obitelji: počinitelji su najčešće situirani muškarci srednje dobi

Svjetska pandemija Covida-19 je utjecala na zdravstveni sustav i živote ljude, ali i na pojave koje nisu pretjerano izložene očima javnosti, jer se događaju “unutar četiri zida”. Rigorozne mjere koje su “zatočile” ljude u (samo)izolacijama, osjetile su najviše žene, majke i supruge koje su u “kućnoj atmosferi” doživjele nasilje od strane svoga partnera ili muža. Broj nasilja je za vrijeme trajanja pandemije u Dubrovačko – neretvanskoj županiji itekako povećan. Stigle su brojne prijave u Policiju, neke su deklarirane kao kaznena djela, a neke kao prekršaji.

Broj nasilja nad ženama u obitelji iz godine u godinu raste. Je li to zahvaljujući različitim kampanjama ohrabrenja pa se žene ipak odluče na prijavu nasilnika, ili je kapitalističko i modernističko društvo doista potpomoglo i dalo snagu jačem spolu da podigne ruku na svoju ženu ili ju verbalno uvrijedi, nije ni bitno. Brojke su brojke, a one su sljedeće:

Kaznenih djela nasilja u obitelji u prošloj 2019. na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske bilo je 18, dok ih je u godini prije, odnosno 2018. bilo 17, što je povećanje za jedan. Broj prekršaja je veći i njih je u 2019. evidentirano 147, dok su u 2018. evidentirana 142 takva prekršaja, što je povećanje prekršaja za pet.

Od početka ove godine do kraja travnja evidentiran je 61 prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i ukupno 11 kaznenih djela koji se odnose na obiteljsko nasilje.

Uspoređujući razdoblje pandemije virusom COVID -19 primjetan je porast broja prekršaja i kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Naime, od početka ožujka do kraja travnja ove godine evidentirano je 36 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i 8 kaznenih djela obiteljskog nasilja, dok su u istom razdoblju prošle godine evidentirana 22 prekršaja i 3 kaznena djela. Dakle, broj kaznenih djela je za vrijeme trajanja izolacije porastao za 5, a 14 je više prekršaja.

Najčešći počinitelji su muškarci srednje životne dobi, pri čemu njihov socijalni status nije u korelaciji s počinjenjem ove vrste kaznenih djela i prekršaja.

Posljednjih nekoliko godina, brojnim edukativnim kampanjama koje su bile usmjerene na ovu problematiku, a koje, osim policije, provode i brojne udruge, porasla je svijest o potrebi prijavljivanja kaznenih djela i prekršaja iz oblasti nasilja u obitelji, tako da je tzv. siva brojka ovakvih događaja sve manja.

-Vjerujemo da cijeli niz mjera koje poduzimaju policija i državna odvjetništva u smislu kazneno pravnih sankcija za počinitelje kaznenih djela nasilja, odnosno presude koje vrlo često uključuju zatvor i sigurnosne i zaštitne mjere, dovelo do toga da su se žrtve ovih kaznenih djela ohrabrile i češće prijavljuju nasilje što se ogleda u broju prijavljenih slučajeva – kazali su iz PU dubrovačko – neretvanske.

Jedna od bogatijih županija u Hrvatskoj nažalost još uvijek nema sigurnu kuću gdje bi žene i djeca pronašli utočište i snagu za daljnje koračanje kroz život. Kuća koja bi ohrabrila žrtve i ponovno im dala snagu obećavana je nekoliko puta, no Dubrovačko – neretvanska županija uz još pet županija još uvijek nema sklonište.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Župski bračni par je okrenuo novu stranicu života, a inspiraciju su pronašli u – Napulju

Tatjana i Čedomil Lukšić, župski je bračni par koji je odlučio okrenuti novu stranicu svog života i svoj životni stil prenijeli "na...

Spring-Time – premijera Teatra Lero 9. lipnja u Lazaretima

Studentski teatar Lero najavljuje premijeru predstave Spring-Time na svojoj sceni u Lazaretima 9. lipnja 2020. Ovom izvedbom Lero želi još jednom...

Odgovori iz Grada: Rijeku dubrovačku smatramo izuzetno bitnim područjem za zaštitu

Gradski vijećnik Maro Kristić upozorio je dubrovačku javnost i nadležne oko stanja u Rijeci dubrovačkoj, gdje se navodno devastira obala i prisvaja...

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI: prebacujemo se s druge strane Atlantika

Nakon čak 6 tjedana bavljenja europskom kinematografijom, ovo preostalo vrijeme prebacujemo se na drugu stranu Atlantika. To je dobra vijest...

Dubrovački turizam? – bez kruzera može, bez aviona nikako

Dubrovčani nemaju velika očekivanja od ovogodišnje turističke sezone. Otvaranjem granica i ublažavanjem mjera u nekim europskim zemljama nakon stagnacije brojke su počele...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić