30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 22 lipnja, 2021
NaslovnicaDupromoPOLIKLINIKA OFTALMUS: Koža je zrcalo organizma

POLIKLINIKA OFTALMUS: Koža je zrcalo organizma

Specijalistica za dermatologiju i venerologiju, dr. Ljiljana Rakić – Jerković iz poliklinike Oftalmus opisala je s kakvim problemima joj se najčešće obraćaju ljudi, koliko prehrana utječe na kožu, a uputila je i savjete kako usporiti starenje kože kao i kako ukloniti strije.

S kakvim problemima vam se najčešće obraćaju ljudi?

Uglavnom su najčešće alergijeske manifestacije na koži trupa i ekstremiteta, kao i gljivične i bakterijske manifestacije. Zatim promjene na vlasištu u smislu prhutanja, naslaga ili ispadanja vlasi, promjene na noktima, kao i degenerativne i aktiničke promjene po licu i tijelu. Svakako i sve ostale bolesti kože kao i venerične ( spolne) bolesti. Također nas posjećuju i zdrave osobe – i žene i muškarci, koje žele zadržasti što duže mladoliki izgled- dakle dolaze na inplantiranje hijalurona ili botoxa.

Koliko prehrana utječe na kožu, što biste savjetovali za zdravi izgled kože?

Način života i ishrane se odraža na našu kožu, te utječe dosta, u ovisnosti da li je osoba zdrava ili ima izvjesnih zdravstvenih tegoba.

Možete li nam reći kod kojih je bolesti kože napravljen najveći napredak u liječenju?

Možda ipak kod psorijaze.

Svjedoci smo sve veće primjene bioloških lijekova u liječenju psorijaze i drugih kožnih bolesti, kakvo je stanje u Hrvatskoj po tom pitanju?

Biološki lijekovi, i u Hrvatskoj su dostupni, ovisno o tipu psorijaze i zahvaćenosti površine kože.

U posljednjih nekoliko godina učestalost raka kože u svijetu je u porastu i ima razmjere epidemije, zašto je to tako? Kako se zaštititi od raka kože?

Ozonske rupe, možda i veća osviještenost pacijenata, pa se javljaju na preglede. Ne izlagati se suncu kada je najjače, zaštitne krema i odjeća, pokrivala za glavu.

Što preporučujete za svakodnevnu njegu kože? Kako usporiti starenje kože? Kada bi trebalo početi koristiti kreme protiv bora?

Adekvatne kupke, dodatna njega suhe kože. Hm, vječno pitanje, adekvatna prehrana, svakodnevna njega u ovisnosti od tipa kože. Dovoljno sna, život bez stresnih situacija…. sve je individualno, ovisno od tipa kože, životnih uvjeta i navika, genetike.

Strije predstavljaju veliki estetski problem za mnoge žene, mogu li se one uspješno ukloniti?

Važna je prevencija, ali za strije su odgovorna kolagena vlakna i kvalitet kože. Ožiljkaste promjene se ne mogu ukloniti- nažalost, ali mogu se učiniti manje vidljivima.

Koliko su promjene na koži odraz promjena usljed drugih bolesti u tijelu?

Promjene na koži su odraz kako kontakta s vanjskim svijetom, tako i odraz zbivanja u samom organizmu.

Stara je izreka – koža je zrcalo organizma.

A najjednostavnija definicija zdravlja je ZDRAVLJE JE FIZIČKO, PSIHIČKO I MATERIJALNO BLAGOSTANJE, A NE SAMO ODSUSTVO BOLESTI. Dakle sve ovo nabrojano u definiciji zdravlja odražava se na koži, a koža je najveći organ.

Za savjet, i dermatološki pregled obratite se s povjerenjem dr. Ljiljani Rakić – Jerković, specijalistici za dermatologiju i venerologiju.

POLIKLINIKA OFTALMUS Dubrovnik

Nikole Tesle 4
kontakt telefon: 020 357 901

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić