26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPOLICIJA: Gužva na granicama, kakva je bila proteklog vikenda, dosada nije zabilježena

POLICIJA: Gužva na granicama, kakva je bila proteklog vikenda, dosada nije zabilježena

Slijedom velikih kolona na granicama tijekom vikenda i osobito dugih čekanja na Karasovićima i Vitaljini, pitali smo PU dubrovčko-neretvansku je li se moglo bolje organizirati, odnosno pojačati rad na granicama tijekom ovog udarnog vikenda. Na dio naših pitanja iz policije su odgovorili, kako su gužve zabilježene proteklog vikenda na GP Karasovići i GP Vitaljina u prvom redu uzrokovane rekordnim priljevom vozila kakav do sada nije zabilježen.

-Naime, iz brojčanih pokazatelja prometovanja preko ovih graničnih prijelaza vidljivo je značajno povećanje prometa budući da je tijekom proteklog vikenda preko istih prešlo gotovo 84 tisuće putnika (12% više nego u istom vikendu prošle godine i 71% više nego u istom vikendu 2019. godine) te preko 24 tisuće vozila (11% više nego u istom vikendu prošle godine i 46% više nego u istom vikendu 2019. ).

S obzirom na navedeno, neovisno o tome što je za rad na graničnim prijelazima bio planiran optimalan broj policijskih službenika, nije bilo moguće izbjeći stvaranje gužvi i povremenih duljih čekanja.

U tom kontekstu držimo Vam potrebnim ukazati kako povećan broj angažiranih policijskih službenika ne jamči bolju protočnost prometa jer na isto utječe više faktora, kao što su cestovna infrastruktura u neposrednoj blizini graničnog prijelaza, infrastruktura na samom prijelazu (broj ulazno – izlaznih traka), kapacitet protočnosti graničnih prijelaza susjedne države i drugo. S tim u svezi i broj otvorenih uzlazno – izlaznih traka na svakom prijelazu pa tako i na GP Vitaljina ovisi o nizu čimbenika koje je potrebno uzeti u obzir prilikom organizacije rada graničnog prijelaza, odgovorili su iz policije na pitanje je li se preko vikenda moglo angažirati veći broj graničnih policajaca te zašto je na Vitaljini od tri moguće, radila samo jedna prometna traka.

Zanimalo nas je zašto, kad su kolone bile već tako duge, po tri, četiri kilometra na ovi dijelovima nije bilo pojačane prometne kontrole? Jer događalo se učestalo kroz ova dva dana da su neki, nestrpljivi vozači, sa sva 4 žmigavca, prestizali cijelu kolonu te tako dovodili u opasnost ostale sudionike u prometu.

Na ovo pitanje iz policije nam nisu odgovorili.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA