23.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPokret otoka - promislite dvaput prije nego krenete u vikendice i posjete...

Pokret otoka – promislite dvaput prije nego krenete u vikendice i posjete obiteljima

Pokret otoka apelira na Nacionalni stožer civilne zaštite i Vladu RH da uvede strože mjere te ograniči i kontrolira migracije prema otocima i na vrijeme zaustavi ugrozu otoka i otočnog stanovništva, mahom starijih građana. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Apeliramo na sve građane i ljubitelje otoka da promisle dvaput prije nego krenu na put, u vikendice i posjete obiteljima.

Zatečeni smo ovom nadnaravnom situacijom svi. Svjesni smo da je najvažnije da ostanemo prisebni, da ne popuštamo pod naletima panike, a istovremeno shvatimo ozbiljnost situacije. Od životne je važnosti pridržavanje naputaka stručnjaka, kriznih stožera, jedinica lokalne samouprave i turističkih zajednica u čijoj smo nadležnosti. 

   Od životne važnosti je da shvatimo da smo u ovoj situaciji odgovorni svi. 

Neke od nas je vijest o strogim mjerama izolacije zatekla na putu, na terenu, u posjetima prijateljima ili obitelji. Teško nam je svima sagledati širu sliku jer smo po prvi puta u ovakvoj životnoj situaciji. 

O našim odlukama ovise životi, naši, nama bližnjih i oni članova naših zajednica – krivim odabirom možemo ljude iz svoje okoline ugroziti. Posebno je to izraženo na otocima čiji su stalni stanovnici uglavnom osobe starije dobi, upravo i najugroženije skupine u slučaju širenja pandemije.

Posebno je to izraženo na otocima koji su osjetljivi na primarne ljudske potrebe – nemaju adekvatnu zdravstvenu skrb, neopremljeni su za bilo kakve ozbiljnije situacije, a o pandemiji da ne govorimo, nemaju pripremljene karantene niti su otočani obučeni za postupanje u kriznim situacijama. Jeste li računali na sezonsku nabavu hrane na otocima? Sigurni smo da nitko nije  računao na nagle migracije i povećanje broja stanovnika na otoku. Svakako nije računao na  pandemiju.

Otočani ovise o kopnu i svi koji se na otocima zateknu u slučaju veće ugroze ovisit će o istom tom kopnu. a do kopna nije uvijek lako stići… 

Preporučamo svim otočanima da se strogo drže pravila propisanih Nacionalnih i Lokalnih stožera civilne zaštite i Ministarstva zdravstva, a sve koji su se zatekli na otocima ili su na putu prema njima može samo preporučiti:

  • Ako nemate prebivalište ili boravište na otoku, prijavite se u eVisitor. 

Ovo je jedini način da u ovom trenutku znamo koliko nas je na otoku, kolike su nam zalihe potrebne i kako ćemo reagirati u hitnim slučajevima. 

  • Ne dolazite na otok bez svih prehrambenih i higijenskih potrepština koje bi vam mogle biti potrebne kroz period od idućih 30 dana.

Već smo spomenuli sezonsku opskrbu otoka i trgovina. Dio naseljenih otoka ima tek jednu trgovinu, koja niti u sezoni nije naročito dobro opskrbljena – u ovom trenutku još manje. Solidarnost je nužna, solidarnost volimo, ali jedan oblik te solidarnosti je i da se pobrinete za svoje potrebe pa tako osigurate stabilnu opskrbu ljudima koji na otoku žive i kojima je lokalna trgovina jedini način opskrbe.

  •  Po dolasku na otok, ostanite 14 dana u samoizolaciji.

Virus uvijek pronađe put do srca neke zajednica, grada ili sela. Kako? Preko pojedinaca nesvjesnih vlastite odgovornosti. «Neće se dogoditi meni» ili, još gore «koga briga, nije to gore od obične gripe, itd.» najgore su postavke na koje se možete osloniti. Student koji se iz Zagreba vraća kući donio je virus u jedan naš dalmatinski grad, onaj drugi je zabilježio prvi slučaj s povratnikom iz Austrije – nema garancije da baš vi nećete donijeti virus na otok prvi, čak i ako ne osjećate simptome zaraze. Zato apeliramo da ostanete u kućnoj izolaciji 14 dana prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Naravno da smijete prošetati, ali bez socijalnih kontakata i uz dodatne mjere opreza i higijene. U slučaju bilo kakvih promjena zdravstvenog stanja, kontaktirajte nadležnog epidemiologa. 

Ukoliko nemate mogućnost samoizolacije na otoku, ostanite gdje jeste.

  •  Budite odgovoran član otočne zajednice.

Po isteku samoizolacije, nastavite slijediti upute kriznih stožera, izbjegavajte okupljanja, vodite računa o svojim zalihama, ponudite pomoć starijim i potrebitima, pratite i pridržavajte se svih novih mjera epidemiologa i stručnjaka za suzbijanje pandemije. Niste na ljetovanju! 

Budite informirani, pratite stranice gradova i općina, lokalnih stožera i pridržavajte se uputa. Ne ponašajte se kao da ste došli na zasluženi godišnji odmor. 

Znamo da je biti trenutno na otoku jedna od najboljih opcija koje možemo zamisliti, ali na tom istom otoku postoje ljudi koji na njemu žive i koji su najveća i najugroženija skupina ljudi. 

Najmanje što nam svima sada treba je nekontrolirano širenje virusa u ruralnim područjima. Budimo odgovorni jedni prema drugima“, poručuju iz Pokreta otoka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA