27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPOGREBI U TIŠINI: zaposlenici Boninova su važna karika u vrijeme krize, misli...

POGREBI U TIŠINI: zaposlenici Boninova su važna karika u vrijeme krize, misli li se o njima?

Život ima svoje zakonitosti i cikluse koje koliko god se trudili, ne možemo zaustaviti. Jedna od njih je i smrt, koja ne pita možemo li se s njome nositi i jesmo li spremni na nju. Smrt je činjenica koja pogađa čitavu zajednicu. Ona je i ultimativna posljedica ove zdravstvene krize s kojom se nosi čitav svijet. Pod utjecajem koronavirusa promijenili su se i pogrebi koji su sada tiši i tužniji, a osim članova najuže obitelji pokojnike na vječni počinak ispraćaju jedino djelatnici Boninova. U svojim svakodnevnim djelatnostima koje osim ukopa uključuju kontakt s rodbinom pokojnika prilikom preuzimanja umrlih iz domova, kao i dogovore o održavanju sprovoda, djelatnici ove komunalne tvrtke izloženi su opasnosti zaraze koronavirusom. Odlučili smo stoga provjeriti imaju li djelatnici dovoljno zaštitne opreme. Iz Uprave ističu kako se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, koja uključe i korištenje zaštitne opreme, koje za sada ima dovoljno, iako se susreću s poteškoćama pri njenoj nabavi.

Svoje poslovanje pod utjecajem pandemije koronavirusa, uskladilo je i Boninovo d.o.o. Sukladno uputama Stožera civilne zaštite kao i Grada Dubrovnika, djelatnici su podijeljeni u timove koji rade u smjenama po 14 dana. Pri obavljanju djelatnosti, odnosno preuzimaju pokojnika za kojeg se pretpostavlja da je bio zaražen koronavirusom, djelatnici pogrebnog poduzeća postupaju sukladno uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te koriste sva potrebna zaštitna sredstva – jednokratne kombinezone, višekratne maske za lice, dezinfekcijska sredstva s minimalno 70 posto alkohola. Djelatnici Boninova zaštitnu opremu koriste i u svim drugim slučajevima te se specijalna vozila dezinficiraju nakon svakog korištenja, pojasnili su iz Uprave.

Od 20. ožujka kad su na snagu stupile mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite po kojima se sprovodi i ispraćaji obavljaju uz prisustvo samo najuže obitelji umrle osobe, uz naknadno objavljivanje osmrtnica, pa do danas Boninovo d.o.o. imalo je ukupno 76 smrtnih slučajeva, od kojih su djelatnici Boninova obavili 34 sprovoda.

“Većinu sprovoda djelatnici Boninova obavili su na području Grada Dubrovnika i Cavtata, a manji broj na području Konavala i Župe Dubrovačke” stoji u odgovoru uprave iz koje ističu da je za smrtne slučajeve na područjima susjednih općina Boninovo uglavnom vršilo uslugu prijevoza pokojnika ili pogrebne opreme.

Osim što vrše prijevoz i objavljuje ukope pokojnika djelatnici pogrebnog poduzeća izlaze na intervencije, bilo da se radi o prometnim i sličnim nesrećama ili pak preuzimanju preminulih osoba iz obiteljskih domova, zbog čega su kao i mnoge druge službe izloženi riziku zaraze tijekom pandemije koronavirusa. Stoga smo odlučili provjeriti imaju li dovoljno zaštitne opreme.

Za nabavu zaštitne opreme potrebne zaposlenicima odgovorna je Uprava, iz kojeg ističu da za sada imaju dovoljne količne, iako priznaju da se susreću s određenim poteškoćama.

“Kao što ste i sami svjesni, situacija na tržištu zaštitne opreme je trenutačno kaotična. Zaštitnu opremu nabavljamo od poznatih dobavljača kao i dobavljača na koje nas je uputio ured gradonačelnika kao i kolege iz komunalnih društava iz cijele Hrvatske, na čemu im zahvaljujemo. Nažalost, cijena zaštitne opreme i rokovi dostave iste su problematični, ali trudimo se maksimalno i zasad osiguravamo potrebne količine” pojasnili su iz Uprave.

“Opća bolnica Dubrovnik ustupila nam je nekoliko jednokratnih zaštitnih odjela, a iz Stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika, obećali su nam dostaviti zaštitnu opremu, čim je oni dobiju” dodaju.

Iz Uprave ističu kako su u dva navrata putem mail upućenog Ravnateljstvu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dubrovnik ukazali na problem zaštitne opreme i zatražili dodatnu iz zaliha, no kako još uvijek nisu dobili odgovor.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA