30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPODRŠKA EUROPSKOG PARLAMENTA Ulaskom u Schengen Hrvatska zaokružuje povratak Europi

PODRŠKA EUROPSKOG PARLAMENTA Ulaskom u Schengen Hrvatska zaokružuje povratak Europi

Klub Hrvatske demokratske zajednice (HDZ/EPP) u Europskom parlamentu – Karlo Ressler, Željana Zovko, Sunčana Glavak i Tomislav Sokol – pozdravio je uvjerljivu podršku kolega zastupnika hrvatskom ulasku u Schengen, naglasivši da se za Hrvatsku radi o najznačajnijoj odluci Europskog parlamenta u mandatu.

Tri desetljeća od teško izborene neovisnosti, na pragu deset godina članstva u Europskoj uniji, zaokružujemo hrvatski povratak Europi. Ulaskom u Schengen, ali i uvođenjem eura kao službene valute postajemo članica elitnog civilizacijskog kluba od samo petnaest zemalja koje su istodobno dio Europske unije, NATO saveza, Schengena i eurozone.

Zahvaljujući predanom radu hrvatske Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatska je dokazala da može štititi državnu i europsku granicu u skladu s najvišim standardima. Izvješće o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine oko toga ne ostavlja nikakva otvorena pitanja. Ulazak u Schengen za hrvatske građane će značiti punu ravnopravnost i slobodno kretanje bez graničnih kontrola, za poduzetnike i izvoznike manje administrativne troškove, a za cijelu Hrvatsku dodatnu sigurnost u vrijeme duboke neizvjesnosti.

Podsjetimo, portugalski zastupnik Paulo Rangel iz redova Pučana izradio je nacrt izvješća, a prije nekoliko tjedana, posjetio Hrvatsku, susreo se s predsjednikom Vlade Plenkovićem i potpredsjednikom Božinovićem te se uvjerio u visoku razinu pripremljenosti Hrvatske policije. Konačna odluka Vijeća za unutarnje poslove očekuje se 9. prosinca.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA