16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiPlaće u Hrvatskoj i dalje rastu, ali "gube korak" s inflacijom

Plaće u Hrvatskoj i dalje rastu, ali “gube korak” s inflacijom

Prema podacima servisa MojaPlaća, u trećem kvartalu 2022. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 7.567 kuna, što je 5% više nego u istom kvartalu prethodne godine te 2% više nego u prethodnom kvartalu. Medijan* plaće je nešto malo niži i iznosi 7.000 kuna (2% više nego u prošlom kvartalu te 6% više nego u istom periodu prethodne godine) što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega. 

 Osim menadžerskih zanimanja, gdje su plaće u prosjeku 124% više od prosječne, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (87% više od prosjeka), informacijskih tehnologija (+37%) te telekomunikacija (+11%). Najmanje prosječne plaće imaju tekstilni radnici (-38%), radnici u pomoćnim zanimanjima (-35%) te uslužnim zanimanjima (-31%).  Prosječna plaća u zanimanjima iz područja turizma i ugostiteljstva u trećem je kvartalu iznosila 6.275 kuna što je 17% niže od prosjeka. U odnosu na treći kvartal 2021. godine plaće u turizmu su ove godine 8% više. Najviše plaće u toj kategoriji imali su šefovi kuhinja (11.381 kunu), dok su kuhari imali 7.243 kune. Prosječna plaća konobara prošli kvartal iznosila je 5.726 kuna, što je 11% više nego isti kvartal prošle godine, a recepcionara 5.500 kuna (17% više nego prošle godine).  

Najbolje plaćaju velike privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 8% više od prosjeka te iznose 8.185 kuna. Plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu su 2% manje od prosjeka (7.391 kunu). Prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu nešto su niže od prosjeka (-5%) i iznose 7.191 kune. Plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi niže su za 8% od prosjeka i iznose 6.991 kunu. U odnosu na isti kvartal prošle godine plaće su najviše rasle u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu (+7%), dok su najmanje rasle u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu (+2%). U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13% niža od prosječne te iznosi 6.600 kuna. U tvrtkama do 19 zaposlenika plaća je na tragu državnog prosjeka (7.561 kunu). Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 250 zaposlenika te iznosi 7.989 kunu što je 6% više od prosjeka. Male tvrtke brže se prilagođavaju gospodarskoj situaciji i rastu inflacije te je upravo u manjim tvrtkama plaća najviše rasla u odnosu na isti period prošle godine. U tvrtkama do 19 zaposlenika plaće su rasle 9%, a u tvrtkama do 50 zaposlenika 8%. S brojem zaposlenih usporava i rast plaća pa je tako u velikim tvrtkama s više od 1.000 zaposlenih plaća u odnosu na prošlu godinu rasla tek 3%. 

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Najniže plaće zabilježene su u Virovitičko-podravskoj (-21%), Vukovarsko-srijemskoj (-19%) te Brodsko-posavskoj županiji (-19%).  Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (11% iznad prosjeka) te iznosi 8.369 kune (medijan 7.500 kuna). U odnosu na isto razdoblje prošle godine plaće su najviše rasle u Istarskoj (+9%), Zadarskoj (+8%) te Zagrebačkoj županiji (+8%). U tri županije prosječna plaća čak je i pala u odnosu na prošlu godinu:  Virovitičko-podravska (-4%), Ličko-senjska (-2%) te Brodsko-posavska (-1%). 

Obrazovanje i iskustvo donose višu plaću

Očekivano, ispitanici s više iskustva i većim stupnjem obrazovanja imaju i više plaće pa tako oni sa završenim postdiplomskim ili nekom poslovnom školom (MBA) imaju u prosjeku 68% višu plaću od prosječne. Da se studiranje isplati pokazuju i podaci da osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju 16% višu plaću od prosječne (8.780 kuna) i čak 36% višu od onih sa srednjom stručnom spremom koji u prosjeku imaju 6.466 kuna. Ispitanici bez iskustva na početku karijere imaju u prosjeku 6.268 kuna ili 17% manje od prosjeka, dok sa godinom do dvije iskustva imaju 6.753 kuna, odnosno 11% nižu od prosjeka. Oko prosjeka ispitanici dolaze sa tri do pet godina iskustva, a već sa šest do deset godina iskustva imaju plaću 8% višu od prosjeka (8.156 kuna), dok oni s više od 10 godina iskustva u prosjeku imaju 8.472 kune ili 12% višu od prosjeka. U odnosu na treći kvartal prošle godine plaća je rasla najviše onim zaposlenicima bez iskustva (+7%) te zaposlenicima s godinom do dvije iskustva (+5%). 

Medijan* je statistička vrijednost koja bolje odražava stvarno stanje. Matematički, to je broj koji razdvaja sortiranu listu brojeva točno na pola, čime se u praksi sprječava da na njegov iznos pretjerano utječu jako mali ili jako veliki iznosi plaća.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA