23.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPatricija Švaljek voditeljica Društva multiple skleroze na prijemu kod predsjednika

Patricija Švaljek voditeljica Društva multiple skleroze na prijemu kod predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Saveza društava multiple skleroze Hrvatske i predstavnike županijskih udruga članica, koji su ga upoznali sa specifičnim problemima i potrebama kao i mogućim rješenjima za oboljele od multiple skleroze, te radom Saveza društava multiple skleroze Hrvatske. Na prijemu kod Predsjednika Republike Hrvatske sudjelovala je i Patricija Švaljek voditeljica Društva multiple skleroze.

Na sastanku su predsjedniku Milanoviću posebno ukazali na činjenicu da Savez društava multiple skleroze Hrvatske nema adekvatan prostor za svoj rad u Zagrebu. Prostor u kojemu danas djeluju nije dovoljan za njihove potrebe, upozorila je izvršna direktorica Dijana Roginić. Predsjednik Milanović smatra kako Savez društava multiple skleroze zbog specifičnosti svog djelovanja zaslužuje dobiti primjeren prostor za rad, te poziva gradske vlasti u Zagrebu da razmotre rješavanje tog problema, odnosno da se Savezu osigura adekvatan prostor.

Nadalje, predstavnici Saveza društva multiple skleroze informirali su Predsjednika Republike i o želji da otvore rehabilitacijski centar koji bi bio od velike pomoći oboljelima od multiple skleroze za što bi im, kazali su, trebala i pomoć nekog grada ili županije, a Savez bi rehabilitacijski centar uredio novcem iz fondova EU. Tema sastanka bilo je i mentalno zdravlje osoba oboljelih od multiple skleroze o čemu je govorio profesor psihologije Boris Blažinić, član Stručnog odbora za medicinska pitanja Društva.

Multipla skleroza kronična je autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava koja zahvaća osobe mlađe životne dobi. U Hrvatskoj ima oko 7000 oboljelih od multiple skleroze i to su većinom žene. Za zaustavljanje progresije bolesti vrlo je važno pravovremeno liječenje lijekovima koji modificiraju tijek bolesti, a jedno od najvećih postignuća Saveza je što su u suradnji sa Hrvatskim neurološkim društvom promijenili 20 godina stare diskriminirajuće kriterije liječenja oboljelih, te time približili liječenje oboljelih prema europskim standardima. Lijekovi su dostupni i svaka oboljela osoba danas ima pravo na terapiju, rekla je predsjednica Društva Branka Lukić.

Savez društava multiple skleroze Hrvatske krovna je nacionalna organizacija oboljelih od multiple skleroze za pružanje podrške svima koji boluju od te bolesti kroz brigu, podršku, zagovaranje i edukaciju s vizijom „Hrvatska bez prepreka za dobar život s MS-om”. Savez u svom članstvu ima 21 županijsku udrugu koje svakodnevno daju doprinos poboljšanju kvalitete života osoba s multiplom sklerozom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA