Nedjelja, 7 ožujka, 2021
Naslovnica Crna kronika Ovisnost o kockanju postaje značajan društveni problem u Dubrovniku

Ovisnost o kockanju postaje značajan društveni problem u Dubrovniku

Uvođenje videonadzora na javnim površinama uštedjelo je gradskom proračunu značajne tisuće kuna na popravku i održavanju dječjih igrališta. Među mladima je u 2020. znatno porasla konzumacija alkohola, a patološko kockanje postaje sve veći društveni problem. U Dubrovniku je lani  15 maloljetnika zbog problema u ponašanju upućeno na liječenje u Odjel za mentalno zdravlje. Podaci su to Vijeća za prevenciju Grada Dubrovnika o kojima će se raspravljati na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak.

Jedna od točaka pred vijećnicima bit će Program Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Dubrovnika od 2021. do 2023. Riječ je o međuinstitucijskom tijelu, koje analizira situaciju s kriminalitetom Dubrovniku s ciljem zaštite sigurnosti djece i mladih.

Na prijedlog ovog Vijeća počelo je uvođenje video nadzora na javnim površinama. Dosad je, navode,  na prometnicama i javnim gradskim površinama postavljeno 116 kamera 49 snimača i 72 uređaja za komunikaciju na 37 lokacija u gradu i bližoj okolici. A sve nadzire dubrovačka policija.

Sustav nadzora je bitno umanjio devastaciju dječjih igrališta za čije je popravke Grad godišnje izdvajao oko 300 000 kn.

Zanimljivo je i izviješće prometne policije u kojem se navodi kako je u 2020. smanjen broj prometnih nesreća za 42 posto, a onih sa smrtnim posljedicama za 50 posto, ali i broj nesreća kojima je uzrok konzumacija alkohola 42 posto. Veliko je to smanjenje, ali treba uzeti u obzir kako lani gotovo i nije bilo turističke sezone, a veći dio godine na snazi su bile protuepidemijske mjere, što je sve sigurno utjecalo na smanjenje prometnih nesreća i broja preminulih i ozlijeđenih u njima.

Kad je riječ o sindromu ovisnosti o opojnim drogama, u izviješću se ističe kako je od 2009. do 2019. smanjen broj liječenih ovisnika, što, ne znači da broj konzumenata droga pada, već da je više konzumenata lakih droga: kanabisa i sintetskih droga. U 2020. umrla su dva opijatska korisnika, a 14 osoba više nego u 2019. javilo se na liječenje.

Tijekom pandemije zabilježen je ozbiljan porast alkoholizma, ističe se u izviješću te dodaje kako je nažalost liječenje o ovoj ovisnosti i dalje stigmatizirano te su se tek dvije osobe više nego 2019. javile na liječenje, a ukupno je šest osoba tražilo pomoć prvi put.

Problem, koji je u mlađoj i starijoj populaciji sve veći je patološko kockanje. Vijeće napominje kako je osim fizičke dostupnosti kladionica, još veći problem online kockanje, koje je dostupno stalno. Pet osoba u Dubrovniku prvi put je u 2020. zatražilo pomoć psihijatra zbog patološkog kockanja, što nije značajnija razlika u odnosu na prethodne dvije godine. Vijeće pak smatra kako je patološka ovisnost o kockanju postala ozbiljan problem, koji osim obiteljima kockara, značajnu štetu čini društvu u cijelosti.

Centar za Socijalnu skrb je uputio tijekom 2020. čak 15 maloljetnika na tretman u Odjel za mentalno zdravlje, što je 4 više nego lani.

Vijeće je u svom programu za razdoblje od 2021. do 2023., a slijedom prepoznavanja problema, koji bi mogli povećati pojavu kriminaliteta, predlaže aktivnosti koje bi mogle smanjiti kriminalitet i povećati sigurnosti mladih i djece. Na prvom mjestu su aktivnosti kroz koje bi mladi kvalitetno provodili slobodno vrijeme.

Navode kako je potrebno provesti edukaciju u školama kako bi se pravodobno prepoznalo i u tretman uključilo djecu s problemima u ponašanju i obiteljskim problemima. Pri čemu ističu kako će se učestalije provoditi kontrola zabrane izlaska za mlađe od 16 godina iza 23 sata, kao i kontrola točenja alkohola i prodaje duhanskih proizvodima mlađima od 18.

Vrlo važnom Vijeće smatra edukaciju stručnih suradnika i nastavnika u osnovnim školama o prevenciji kockanja, „jer je kockanje u porastu i postaje značajan društveni problem“.

Među programima je i prevencija i edukacija o nasilju u obitelji, koje je tijekom pandemije znatno povećano.

Predavanjima o sigurnosti u prometu i jačom kontrolom vožnje pod utjecajem alkohola i droga, policija se nada dodatno smanjiti broj poginulih i ozlijeđenih u prometu, a jačom suradnjom s Paukom i bržim uklanjanjem nepropisno parkiranih vozila, planiraju povećati sigurnost u prometu, kako pješaka tako i vozača.

Vijeće smatra kako je upravo sada trenutak da se na javnim gradskim površinama poveća videonadzor jer uslijed trenutne gospodarske situacije postoji realna opasnost od povećanja kriminala na javnim mjestima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić