28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 23 lipnja, 2024
NaslovnicaInfocentarOve nedjelje korizmeni križni put na Srđ

Ove nedjelje korizmeni križni put na Srđ

Na petu korizmenu nedjelju 26. ožujka u 14 sati ispred prve postaje Križnog puta na Srđu počet će se moliti tradicionalna korizmena pobožnost križnog puta padinama Srđa. Pobožnost će predvoditi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Korizmeni križni put padinama Srđa moli se od 1998. godine.

Križ na Srđu je 1937. godine podigao dubrovački biskup mons. Josip Marija Carević kao uspomenu na 1900 godina od Kristove smrti. Taj križ je srušen raketiranjem u Domovinskom ratu 6. prosinca 1991. godine. Na podnožju tog starog križa tadašnji dubrovački biskup mons. dr. Želimir Puljić dao je, nakon rata, podići novi križ, dar hvarskog biskupa mons. Slobodana Štambuka. Novi kameni križ blagoslovljen je 12. listopada 1997. godine prigodom zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u Dubrovniku, a blagoslovio ga je sluga Božji Franjo Kuharić, zagrebački nadbiskup i kardinal. Već sljedeće korizme prvi put se molila pobožnost od magistrale do vrha Srđa.

Godine 2014. Grad Dubrovnik uredio je i postaje Križnog puta na Srđu. Postaje su obilježene brončanim reljefima, a postavljene su na kamene postamente trokutnog tlocrtnog oblika u sklopu kojih su posađene zavičajne biljne vrste prirodno zastupljene u sastavu flore padina Srđa. Duljina puta serpentinama od magistrale do tvrđave Imperijal iznosi 2300 metara.

Korizmeni križni put ušao je i u program manifestacije Kršćansko lice kulture.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA