25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijesti"Ovaj prijedlog zakona je skrojen prema mjeri lobija uvoznika sjemena, štetan je...

“Ovaj prijedlog zakona je skrojen prema mjeri lobija uvoznika sjemena, štetan je za domaće proizvođače”

Srđ je grad je predao primjedbe na Nacrt prijedloga zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja

Ideja očuvanja biodiverziteta, održive ekološke poljoprivredne proizvodnje, prehrambene suverenosti i prava malih lokalnih eko proizvođača jedna je od temeljnih vrijednosti za koje se uporno zalažemo. U skladu s tim, predali smo primjedbe na Nacrt prijedloga zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji je na javnoj raspravi bio do 10.12.2020. godine. 

Smatramo da je prijedlog zakona štetan jer ne uvažava temeljna načela ekološke proizvodnje – ugrožava biljnu genetsku raznolikost, a proizvođačima i uzgajivačima na lokalnoj razini oduzima temeljno pravo na izbor i uzgoj sjemena za upotrebu na vlastitom gospodarstvu.

Uredba Europske unije o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda (EU 2018/848) naglašava potrebu omogućavanja ekološkim proizvođačima da se služe biljnim reprodukcijskim materijalom dobivenim na vlastitim poljoprivrednim gospodarstvima kako bi potaknuli genetske resurse prilagođene posebnim uvjetima ekološke proizvodnje. Uredbom se dozvoljava upotreba isključivo ekološkog sjemena te se naglašava potreba razvijanja specifičnih, otpornih, lokalno prilagođenih sorti za ekološku proizvodnju što u prijedlogu zakona ne da nije prepoznato, nego je izravno zapriječeno.

Prijedlog zakona u suprotnosti je s Deklaracijom ujedinjenih naroda o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima iz 2018. godine. Navedena Deklaracija u čl.19 od države traži da prepozna prava seljaka da se oslanjaju na vlastito sjeme ili na drugo lokalno dostupno sjeme prema vlastitom izboru i da odlučuju o usjevima i vrstama koje žele uzgajati.

Kako je riječ o privatnim potrebama lokalnih uzgajivača i lokalnih proizvođača sjemena, ne mogu se primjenjivati direktive koje reguliraju isključivo proizvodnju za tržište.

Od ukupno 986 subjekata upisanih u upisnik dobavljača sjemena u RH 2019. godine samo ih je 188 proizvođača, od kojih je 106 OPG-ova. Kako je ovim prijedlogom zakona onemogućena prodaja sjemena OPG proizvođača, osnovana je sumnja da je ovaj prijedlog zakona skrojen prema mjeri lobija uvoznika sjemena, kako bi im se eliminirala konkurencija koju čine lokalni proizvođači autohtonog sjemena. 

Smatramo da je potrebno uvesti izuzeće od nadzora dobavljača, provođenja službenog nadzora i utvrđenih uvjeta stavljanja na tržište za lokalnu cirkulaciju sjemena te male proizvođače sjemena koji posluju isključivo na lokalnoj razini s neprofesionalnim korisnicima, a uvjete koji određuju “malog proizvođača” i “lokalnu cirkulaciju” te uvjete stavljanja na tržište treba regulirati zasebnim Pravilnikom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA