33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleOTVORENO PISMO: gradonačelniče, pozivamo vas na dijalog, naš rad nije prestao!

OTVORENO PISMO: gradonačelniče, pozivamo vas na dijalog, naš rad nije prestao!

Dvadeset i četiri udruge civilnog društva u Gradu Dubrovniku uputile su gradonačelniku Matu Frankoviću otvoreno pismo u kojemu ga pozivaju na uspostavljanje dijaloga koji je izostao u trenutku kada je donesena jednostrana odluka o obustavi isplate odobrenih sredstava za njihove programe u ovoj godini. Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovani Gradonačelniče,

Obraćamo Vam se otvorenim pismom – apelom u kojem Vas želimo obavijestiti o stavovima organizacija civilnog društva, potpisnica ovog apela, vezano uz Vašu odluku o obustavi isplate odobrenih sredstava OCD-ima koji se financiraju iz proračuna Grada Dubrovnika temeljem odobrenih programa prijavljenih na javne pozive. 

Navedeno pismo nastalo je kao reakcija na navedenu odluku koja je donesena bez prethodnih konzultacija i dijaloga s udrugama i koja se bazira na netočnom zaključku da je rad udruga i njihovih usluga u doba pandemije stao ili da je bitno smanjenog obima, a koja je značajno utjecala na njihovu stabilnost poslovanja. 

S nadom da ćemo nastaviti raditi na načelu jednakosti i suradnje javne uprave i OCD-a, u prilogu Vam šaljemo apel kojim Vas udruge potpisnice pozivaju da iznova promislite o navedenoj odluci – napisao je Igor Miošić iz Udruge Luža.

POZIV UDRUGA CIVILNOG DRUŠTVA ZA USPOSTAVU DIJALOGA

Djelovanje organizacija civilnog društva pridonosi ostvarenju najviših vrijednosti ustavnog poretka: slobode, jednakosti, nacionalne i spolne ravnopravnosti, poštivanja ljudskih prava i socijalne pravde, vladavine prava i demokratskog višestranačja“ (Strateški plan vijeća civilnog društva Grada Dubrovnika, 2015:6).

Dubrovnik je ponosan na svoju stoljetnu tradiciju aktivnog građanstva, građanskih inicijativa te udruga koje se bave održivim urbanim razvojem, zaštitom interesa i obogaćivanja života lokalne zajednice, poticanjem socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti uz rad za opće dobro. U današnjim uvjetima degradacije prilika društvenog razvoja, dostupnosti usluga i aktivnosti uslijed monokulture turizma i razvoja Dubrovnika kao destinacije, a ne urbanog središta, udruge su one koje dosljedno brinu o povećavanju i podizanju standarda participacije građana, zaštiti kulturnih i prirodnih materijalnih i nematerijalnih resursa, razvoju nezavisne kulturne scene, novih modela društvenosti, socijalne skrbi i obrazovanja, športa, inovativnih terapijskih praksi i sustava za pomoć te  obrazovanju i psihološkom razvoju mladih.  Udruge značajno nadopunjavaju institucionalne politike i prakse s krajnjim ciljem izgradnje Dubrovnika kao urbane sredine snažne lokalne zajednice. Istodobno, njihov trud i rad prepoznati su kao primjeri dobrih praksi, što se prepoznaje kroz uključenost u mnogim nacionalnim i europskim projektima.

Međutim, na lokalnoj razini, udruge Grada Dubrovnika bore se s problemima nedostatka prostora za adekvatan rad i provođenje aktivnosti, pokušajima nepotrebne politizacije njihovog rada, nedovoljne razine komunikacije i dijaloga s gradskim strukturama te posljedičnim nedovoljnim prepoznavanjem njihove vrijednosti u razvoju Grada Dubrovnika. Navedeni problemi osobito se negativno akumuliraju prilikom svake financijske i društvene krize u kojima ad hoc i arbitrarnim, analizom nepotkrijepljenim i nepromišljenim odlukama ostaju bez nužnih izvora financiranja u praksama poništavanja javnih natječaja i „privremenih“ obustavljanja financiranja projekata i programa udruga iz gradskog proračuna čemu smo svjedok i danas.

Istovremeno, njihov rad nije prestao. Na radikalne promjene koje je kriza koronavirusa izazvala u društvu udruge odgovaraju konstruktivno i fleksibilno, svojim djelovanjem značajno  nadmašujući mnoge državne strukture, gradske odjele, javne ustanove, gradske tvrtke i agencije u brizi o zaštiti dobrobiti svojih sugrađana – od 3D printanja vizira za medicinske djelatnike, kolektivnih šivanja pamučnih maski, online organiziranja savjetovališta za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja koje su u ovim trenucima potrebnog društvenog distanciranja u kućama najugroženiji, volonterskog rada u raznošenju hrane i lijekova starijima i potrebitima, online organiziranja psiholoških savjetovalištima koje vode iskusni stručnjaci i youth workeri za sve koji u ovoj kriznoj situaciji trebaju pomoć, ali i izuzetno efikasnog i brzog organiziranja prebacivanja raznih tema, poput edukacija STEAM-a (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika), tradicionalnih znanja i praksi na online platforme, pozivajući građane da se i sami okušaju u stvaranju novih sadržaja.  Istovremeno, osim javnih aktivnosti, udruge svoje unutarnje poslovanje i organizaciju uspješno nastavljaju preko raznih platformi za online sastanke i edukacije, nastavljajući raditi na svojim strateškim planovima, analizama i projektima te razvoju svog poslovanja u značajno promijenjenim i ovim odlukama izuzetno nestabilnim uvjetima rada. 

Zaključujemo: Unatoč zaustavljanju financiranja njihova rada, udruge nisu prestale raditi i djelovati, osiguravajući održivi razvoja grada Dubrovnika i štiteći interese njegovih građana čime i u uvjetima kada su im uskraćena financijska sredstva za redovan rad i dalje ublažavaju zaključak o kulturnom profilu Dubrovnika „koji je paradoksalno bogat, ali pritom zaostao (…)“ („Uradimo zajedno“ 2018:112).

Bogatstvo ovisi o raznim faktorima od koji su, kao što vidimo, mnogi izvan moći kontrole. Zaostalost, međutim, ide samo nama na dušu. Stoga, ovim putem kao civilno društvo grada Dubrovnika apeliramo da se osobito razmisli o prikladnosti rezanja i odgađanja financiranja rada udruga te da se pronađe način na koji bi im se omogućio nastavak njihovog djelovanja.

 1. Udruga Luža
 2. Art radionica Lazareti
 3. Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije
 4. Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika
 5. Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai
 6. Centar za karijere mladih Dubrovnik
 7. UR Institut
 8. Deša Dubrovnik
 9. Udruga za mlade Maro i Baro
 10. Audiovizualni centar Dubrovnik
 11. Korak Dubrovnik
 12. Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica
 13. Udruga Grad
 14. Divertimenat – za promicanje tradicionalnih igara
 15. Društvo pedagoga tehničke kulture
 16. Nave Duminis
 17. Kulturno-zabavna, ekološka i sportska udruga “Kurenat”
 18. Društvo brodomodelara “Argosy”
 19. Dubrovnik outdoor
 20. Škola filma Šipan
 21. Inicijativa Srđ je naš
 22. Tvornica umjetnosti Podroom
 23. Udruga Kinookus
 24. Le Petit festival du Theatre

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA