30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaOtvorenje izložbe Lorena Ligorija "Face s Place"

Otvorenje izložbe Lorena Ligorija “Face s Place”

Otvorenje izložbe portreta “Face s Place” dubrovačkog slikara Lorena Ligorija održat će se 1. ožujka 2023. u 18:30 u prizemlju Narodne knjižnice Grad (Od puča 6). Za postav izložbe zaslužni su Marta Baće i Robert Kralj. Izložba će biti otvorena do 17. ožujka 2023.

Predgovor za izložbu naslovljen “Lolov dubrovački scherzo” napisao je Teo Trostmann, povjesničar umjetnosti:

 Matoš je duhovito posvetio svoje maestralne spise “dragim našim sa(!!!)vremenicima; Loren  je svoje suvremenike promotrio kako voli reć gospar Luko kroz vojnovićevske naočale, kroz difuznu i koloritnu milosrdnu svjetlost Mediterana, ali ne pirandellovski surovo niti proustovski i maupassantovski bolećivo već fellinijevski vedro, melankolično i mangupski.

Nostalgija građanske klase koja izbija iz Lolovih kvadara, po Danijelu Dragojeviću  započela je 1945. (kada su se sklanjali u  svoje đardine, glasovire i strane jezike), po nekima 1919., po trećima nakon pada Rima, po četvrtima za ludih i mahnitih rimskih careva, ili u Napoleonsko ili amerikansko doba – sve svejedno.

Zapravo je intelektualac po svojoj prirodi introvert i metafizičar, klerik i skeptik koji konstruira svoj mali svijet iza spuštenijeh trepavica  u kaotičnoj bljuzgavici sadašnjice, kao Dulčić u svojoj intimističkoj fazi pedesetih, kao Martol Dubac i Vidović  u svjetlosti crkvenih svijeća, pri čemu  je po Michelangellu plamen bujniji.

Savršeni kaleidoskop lica našega maloga Grada, lica obasjanih kulturom.

Aferim gospar Lolo!”

Loren Ligorio rođen je 1955. godine u Dubrovniku. Po završetku studija povijesti umjetnosti posvećuje se slikarstvu.  Najpoznatiji je po svojim pejzažima Konala, povijesnog predgrađa Dubrovnika, starim kućama, đardinima i vijugavim uličicama. Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je često svoj rad predstavljao u društvu dubrovačkih slikara Josipa Škerlja, Miša Baričevića i Vedrana Grabovca. Živi i radi u Dubrovniku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA