28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaOTVORENA PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA NORE NOVAK: Mislim da je mama ponosna

OTVORENA PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA NORE NOVAK: Mislim da je mama ponosna

Mnogi Dubrovčani prisustvovali su večeras otvorenju duboko emotivne i intimne izložbe u Galeriji Otok Art Radionice Lazareti. Mlada dubrovačka fotografkinja po prvi se put predstavila dubrovačkoj publici serijom fotografija “Gdje je dom?” koje tematiziraju rodno selo autoričine prerano preminule majke. Osim što kroz izložene fotografije otkriva novu dimenziju majčinu života, one su i svojevrstan hommage Prapratnici, ali i brojnim sličnim zaboravljenim mjestima prekriveni velom zaborava i utišanim glasovima preostalih stanovnika.

“Noru Novak upoznala sam prije nekoliko godina i kroz razgovor o umjetnosti i fotografiji upoznala me s ovom serijom radova. Kad mi je ispričala priču o svojoj majci rođenoj u Prapratnici, danas skoro pa zaboravljenom mjesto na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, to me podsjetilo na rodno selo mog oca, koje je danas također skoro pa zaboravljeno, a kao i Prapratnica danas broji svega dvadesetak stanovnika”, kazala je uvodno autorica kataloga izložbe Jelena Tamindžija ispred udruge Nomad i Art Radionice Lazareti.

” Fotografija u ovom projektu osobnog putovanja nije poslužila tek kao vizualni dodatak priči, već je inkorporirana u samu srž priče. Brojni dijalozi sa stanovnicima Prapratnice koje je vodila fotografkinja isprekidani dugim pauzama tišine, gledanja u daljinu i promišljanja jesu li stvari mogle biti drukčije i gdje su nestali glasni smjehovi pobrežnog kraja, prethodili su zaustavljanju trenutka fotografijom. Ona se pak ne nameće kao zaključak u naraciji, već je suptilno protkana kroz nijanse priče, one bijele retke i zareze koji uspostavljaju ritam i upravljaju osjećajima čitatelja. Njezina fotografija stanka je u priči, nužna pauza na umoru, ponavljajuća izreka starih ljudi na kraju svake priče u kojoj je sakupljena sva mudrost proživljenog iskustva, dugotrajna tišina između redaka i šum vjetra koji ne zaglušuje gradska vreva užurbanog prometa.

Serija fotografija posvećena otkrivanju majčinog života, hommage je Prapratnici, ali i brojnim sličnim zaboravljenim mjestima prekrivenim velom zaborava i utišanim glasovima preostalih stanovnika. Dokumentiranjem ovih nekad poznatih prostora otkriva se fotografkinji katarzična moć iscjeljivanja kroz gotovo taktilno približavanje majci, preuzimajući natruhe sjećanja njezinih priča i dajući im vremenske i prostorne koordinate. Duboko proživljeni trenutci odlaska voljene osobe ponovno su oživljeni, no ovoga puta sa sjetom i nostalgijom okolnoga konteksta koji se s posebnom tišinom, kakvu samo pobrežni udaljeni krajevi mogu imati, prožima kroz seriju fotografija Nore Novak”, pojasnila je Tamindžija.

“Zahvaljujem Jeleni i Art radionici Lazareti na realizaciji ove izložbe unatoč svim izazovima koje nam je korona donijela. Moram priznati da je ovo uistinu veliki trenutak u mom životu i hvala vam što ste ga došli podijeliti sa mnom. Moj san o prvoj samostalnoj izložbi u Dubrovniku se konačno ostvario. Mislima da je moja majka jako ponosna na mene”, kazala je vidno dirnuta autorica izložbe.

Izložba se u prostoru Galerije Otok može pogledati do 22. listopada, radnim danima od 12 do 18 sati te u subotu 10. listopada od 12 do 18 sati.

“Ružina kćer”: Fotografkinja Nora Novak je u selu svoje majke odtugovala njenu smrt i naučila na život u tišini

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA