32.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaOtvorena Linđova izložba "S duše na dušu"

Otvorena Linđova izložba “S duše na dušu”

Folklorni ansambl Linđo jutros je u prvoj lađi Lazareta otvorio izložbu fotografija pod imenom “S duše na dušu” autorica Marice Vlahinić i Tajane Kere. Riječ je o fotografijama nastalima tijekom terenskih istraživanja u sklopu projekta “Kolo linđo i njegove suvrstice kao odraz lokalnih identiteta na području Dubrovačko – neretvanske županije”. Tijekom istraživanja autorice su fotografirale članove: FKU “Primorska lijera”, Udruga “Dubrovački primorski svatovi”, KUD “Ponikovska poskočica”, KUD “Lijerica” – Slano, FS “Mali Linđo Osnovne škole Slano”, KUD “Sveti Juraj Osojnik”, KUD “Natko Nodilo” – Mljet, KUD “Stjepan Radioć” – Pridvorje, KUD “Čilipi” i KUD “Metković”.

Izložbu je otvorio Ivan Viđen, povijesničar umjetnosti:

– Ovo nisu, kako ih se kolokvijalno naziva, radne fotografije, a nisu ni nusproizvod: one su, doista, nastale u radu ili uz rad na projektu, međutim, stoje kao samostalna (umjetnička) djela. Ono što ih čini privlačnima je upravo njihova nepretencioznost, slučajnost nastanka i jednostavnost – one su na određeni način pogled s druge strane. Fotografije su nastale skretanjem pogleda, uočavanjem trenutka, gledanjem izvan fokusa. Prikazuju ono što se zapravo ne želi prikazati, što nije predviđeno da se pokazuje publici, što nije dio nikakve koreografije – osim one životne i žive. Kadrovi ovih fotografija nepogrešivo prenose ono što su autorice osjetile prilikom terenskoga istraživanja: da folklor na širemu dubrovačkome području nije (samo) rekonstrukcija prošlosti, nije (samo) turistička ponuda ili zabava, već da je dio života i usprkos mnogim negativnim trendovima i dalje ima životnu vitalnost – riječi su Viđena.

U ime Folklornog ansambla Linđo na otvaranju su govorili ravnatelj Vlaho Kljunak i Luko Brailo, predsjednik Upravnog vijeća.

Autorice izložbe su naglasile kako im je žao da zbog epidemioloških razloga samo otvaranje nije bilo moguće organizirati s većim brojem posjetitelja, ali su pozvale sve naše sugrađane da je vide svakim radnim danom od 9,00 do 16,00, te subotom do 13,00 sati. Izložba će biti otvorena do 6. veljače 2021. godine. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA