30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOtvorena je 50. zagrebačka slavistička škola - u Grad stižu Julijana Matanović...

Otvorena je 50. zagrebačka slavistička škola – u Grad stižu Julijana Matanović i Pavao Pavličić

U Dubrovniku je danas otvoren 50. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole koji se održava od 22.do 31. kolovoza na Poslijediplomskom središtu Dubrovnik.

U bogatom programu dva su događaja otvorena javnosti. Tako će se u Etnografskom muzeju Rupe u petak 26. kolovoza otvoriti izložba Predmet: Hrvatski , a u subotu 27. kolovoza održat će se književna večer s književnicima Pavlom Pavličićem i Julijanom Matanović.

Izložba Predmet: Hrvatski priča je o nastavnom predmetu i prikazuje razvoj Hrvatskoga od njegova uključivanja u pučkoškolsku nastavu potkraj 18. stoljeća te osobito od 1850-ih godina, kada se on kao obvezni nastavni predmet i nastavni jezik uvodi u gimnazije, sve do današnjih dana. Izložba donosi pregled zakonskih dokumenata, planova i programa, svjedodžbi, zatim početnica, zidnih tabli, čitanki, udžbenikâ, pravopisâ i gramatika te niza priručnika za nastavnike prikazujući postupan razvoj i usložnjavanje nastavnog predmeta i najvažnija obilježja njegova poučavanja. Uloga je izložbe i komemorativna jer prikazuje kako su škola i nastava izgledale nekad.

Zagrebačka slavistička škola posebna je aktivnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Započela je s radom 1972. radi poticanja i promicanja poznavanja hrvatskoga jezika, književnosti i kulture među inozemnim prevoditeljima i profesorima hrvatskoga jezika i književnosti, znanstvenicima i nastavnicima te studentima kroatistike i slavistike stranih sveučilišta. Održava se tijekom kolovoza u Dubrovniku, a njezin program obuhvaća kroatističke sadržaje realizirane u okviru lektorata i proseminara, tematskih ciklusa znanstvenih predavanja i kulturnih događanja. Ovogodišnja je Škola obljetnička – zlatna – pa će se stručno i znanstveno usmjeriti na temu Pedeset godina hrvatskih odjeka – ishodišta i dosezi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA