28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 23 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiOtvorena je 1051. Festa - Živio sv. Vlaho!

Otvorena je 1051. Festa – Živio sv. Vlaho!

Puštanjem golubica ispred crkve sv. Vlaha i podizanjem barjaka sv. Vlaha na standal uz njegovu himnu otvorena je 1051. Festa svetog Vlaha.

Limena glazba Dubrovnik dopratila je gradske barjake do crkve, uz pratnju festanjula kapetana Vlaha Miličevića i obrtnika Mata Konsua, gdje se okupio brojni puk, a na skalama i članovi Bratstva festanjula, svećenici i biskupi.

Ceremonija je počela čitanjem Lausa, koju su građani pozdravili aplauzom.

„U ime Presvetoga Trojstva, Oca, Sina i Duha Svetoga. U ime slavne djevice Marije. U ime slavnoga Svetoga Vlaha, našega parca. U ime svijeh svetaca i svetica na nebesima. Život, pobjeda, mir i obilje ovomu našemu drevnom Gradu i zemlji dubrovačkoj, da ih Bog sačuva i uzdrži na mnoga ljeta po moru i na kopnu. Živio Sveti Vlaho !“

Biskup je zatim pozdravio sve okupljene izaslanike Vlade, Sabora, diplomacije, čelnike gradske i županijske, veleposlanike i sve goste Grada, kao i sve pomorce, festanjule, obitelji, posebno obitelji s djecom s posebnim potrebama, osobe s invaliditetom, branitelje…

“Čestitam svima Dan Grada i čestitam našim laureatima”, kazao je Biskup te nastavio pozdravljati biskupe koji su stigli na dubrovačku Festu, ali i rektora crkve sv. Vlaha te sve pripadnike crkve te srpske pravoslavne crkve i islamske zajednice.

Biskup je naglasio kako je tkanje života, satkano od dobra i zla pokazuje kako smo potrebiti Boga, ali i jedni drugih, bez čega nema života. Podsjetio je kako se istinski život ostvaruje u ljubavi, koja je Bog, a koja proizvodi mir. Pozvao je na molitvu. Podsjetio je na 1000 obljetnicu benediktinskog samostana na Lokrumu, koja se obilježava ove godine, kao i na 400 godišnjicu objavljivanja O trgovini i o savršenom trgovcu Benedikta Kotruljevića, 20 obljetnice dolaska pape Ivana Pavla II u Dubrovnik. Pozvao je na otvorenost, prihvaćanje drugih i drugačijih, na ljubav i na mir.

“Čuje sveti Vlaho naš molitve naše glas. Dubrovnik čuvaj svoj, čuvaj sve nas. Živio sv Vlaho!” završio je pozdravni govor biskup.

Pomorci s broda Atlantske plovidbe Miho Pracat, Zagreb, Sv Vlaho, Libertas i Držić poslali su telegrame čestitke. Dubrovački pomorci čestitali su sa svih kontinenata i mora svijeta od Australije, Južne Afrike, Meksika, Tihog oceana, Argentine…

Telegrame je pročitao rektor crkve sv. Vlaha Ivica Pervan. Nastavio je s čestitkama biskupa iz cijele Hrvatske i BiH, svećenika, obitelji, ministara, župana, gradonačelnika hrvatskih, talijanskih, španjolskih i francuskih gradova. Čestitalo je Gradu Festu i Društvo Dubrovčana u Zagrebu, Dubrovčani iz Rijeke, iz Rima, New Yorka, Marseia, Austrije, Bavarske, Belgije, Berlina, Londona, Kostarike, Kanade, Kalifornije…

Dubrovčani su aplauzom pozdravili čestitare. Djevojke i mladiću u narodnim nošnjama prišli su s darovima skalinima sv. Vlaha, a biskup je blagoslovio plodove zemlje: kruh, vino, voće, ulje i svijeće. A zatim je pustio dvije bijele golubice koje su poletjele prema Pilama.

Festanjuli Miličević i Konsuo, uz himnu svetoga Vlaha u izvedbi Katedralnog zbora i Gradske glazbe, podigli su na standal Vlahov barjak čime je otvorena 1051. Festa, a onda su se začuli trombunjeri i gradska zvona.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA