25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaOtvorena izložba posvećena 130. obljetnici otkrivenja Gundulićeva spomenika

Otvorena izložba posvećena 130. obljetnici otkrivenja Gundulićeva spomenika

U prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorena je izložba posvećena 130. obljetnici otkrivanja Gundulićeva spomenika. Deset autora izložilo je svoje radove koristeći različite tehnike. Na otvorenju izložbe sudjelovali su povjesničar umjetnosti Ivan Viđen i knjižničarka Katarina Palinić. Izložba predstavlja vizualni doprinos bogatom programu koji su Dubrovačke knjižnice pripremile kako bi obilježile ovu značajnu obljetnicu.

-Među velikanima starije hrvatske književnosti Đivo Frano Gundulić vjerojatno je najviše puta bio portretiran. Iako se danas ne može sa sigurnošću (u)tvrditi kako je zapravo izgledao, ovaj je dubrovački vlastelin nježnoga nadimka “Mačica” zapravo pravi “celebrity” još od početka 19. stoljeća. Samo od objave “Galerije znamenitih Dubrovčana” 1841. pa do danas svaka je obljetnica povezana uz Gundulića iznjedrila neki novi likovni prikaz njegova lika ili likova iz njegovih djela. Bilo je tako 1838, 1841, 1889., 1893., 1938, 1989., a tako je i ovoga ljeta tijekom kojega obilježavamo 130. godina od podignuća pjesnikova spomenika kojega je izradio kipar Ivan Rendić. Gundulićevoj su se popularnosti u likovnim prikazima u suvremeno doba pridružili vjerojatno još samo Držić i Marulić. Dubrovačke knjižnice važno su mjesto ovogodišnje obljetnice jer je u Znanstvenoj knjižnici postavljena izložba iz fundusa. Međutim, uz razne rukopise i tiskana djela koja se čuvaju u doista bogatome fundusu knjižnice, ova ustanova daje riječ i našim sugrađanima likovnjacima koji ovdje izlažu svoja viđenja pjesnikova lika. Tako mjesto koje čuva pisanu riječ otvara vrata i likovnome jeziku, a taj je spoj i samome Gunduliću često bio vrlo drag motiv (sjetimo se samo opisa poljskoga kraljevskog dvora iz “Osmana”). Ova je mala izložba tako još jedan doprinos Dubrovačkih knjižnica obilježavanju 130. obljetnice podignuća Gundulićeva spomenika u Dubrovniku. – istaknuo je Viđen.

Svoje su radove izložili Josip Škerlj, Mišo Baričević, Vulko Hajdić, Marija Koprivica, Maro Kriste, Valter Kožul, Anamarija Obradović, Klara Knego, Robert Kralj i Marta Baće.

Izložba ostaje otvorena do 18. kolovoza 2023.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA