30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaOtvorena izložba "Anatomija krajobraza" akademske slikarice Dubravke Tullio

Otvorena izložba “Anatomija krajobraza” akademske slikarice Dubravke Tullio

Izložba “Anatomija krajobraza” akademske slikarice Dubravke Tullio otvorena je večeras u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. Tullio je dubrovačkoj publici predstavila novije radove slikane u tehnici akrila i ugljena na platnu nastale u periodu od 2019. do 2022. godine, kao i ranije radove koje nije predstavljala na prijašnjim izložbama.

Povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe Jelena Tamindžija Donnart navela je u katalogu kako radovi Dubravke Tullio „ne nastoje pažljivo konstruirati priču, krenuti od početka i postepeno razvijati fabulu, podizati čitatelju pažnju intrigantno nezavršenim poglavljima kako bi ih nagnali na daljnje čitanje. Njezine su slike tek pauza u čitanju, otrgnuta stranica iz knjige čijeg se naslova ne možemo sjetiti, zaustavljen trenutak u protoku života.

Postavljene kao protuteza prolaznosti trenutka, djela iznjedrena u tehnici akrila i ugljena na platnu uspijevaju zaustaviti vrijeme i pažnju usmjeriti na detalje svijeta kojima smo okruženi.

Ti fragmenti svijeta koje primjećujemo tek kad nas naša vlastita introspekcija odvede u duboke misli popraćene zadubljenim pogledom, oživljavaju pred nama otkrivajući nam svo bogatstvo utkano u njihov mikrokozmos. U taj svijet umjetnica uranja forenzički promatrajući svaku pukotinu u stijeni koju oplakivaju valovi svjedočeći Heraklitovoj stalnoj mijeni, u svakoj nagrešpanoj bori čempresove kore koja je zaustavljena u smoli. S poštovanjem poput franjevca koji iščitavajući tajne vrta, pokušava dosegnuti do skrivenih znanja prirode, Tullio se postavlja u ulogu istraživača, pomnog promatrača koji bilježi kretanja svog proučavanog predmeta. Priroda u radovima Dubravke Tullio nije okolica u kojoj ona živi, već upravo dio nje u čemu se prepoznaje romantičarsko poimanje prirode koje izravno odražava stanje pojedinca. Ona prirodu čita polako, raščlanjujući je na slojeve, godove koji otkrivaju bogatu povijest utkanu u materiju. Lirika Dubravke Tullio intimna je zbirka pjesama posvećena trenutcima samoće, vlastite introspekcije i uočavanja naše okoline koja nas oblikuje pažljivo je secirajući u svojoj anatomiji krajobraza gdje pažljivo presvlači kontekst Mediterana iz slike u sliku.

Iako primarno vizualni medij, njene slike evociraju ljetnu kakofoniju šuma mora, zvuk cvrčka tijekom ljetnih sparina, njihanje grana, titraj lišća i šušur udaljenih plaža. Poetika mediteranskog upisana je u svaku slikarsku gestu koja udiše život u svaku poru, koru, kožu, hrid ponavljajući njihovu besmrtnost unutar slikarskog ovjekovječenja motiva.“

Tekstualni doprinos katalogu izložbe dao je i prof. dr. sc. Nenad Jasprica koji je istaknuo kako „autorica susreće različite komponente krajobraza, a istovremeno naslućuje bića koje ih nastanjuju i nesvjesno svjedoči nevjerojatnim prizorima njihovih međusobnih odnosa. To se posebno odnosi na more i obalu koji su u našemu podneblju, kao nigdje drugdje, neraskidivo vezani u jedinstvenu estetsku i ekološku cjelinu.“

Izložba će biti otvorena do 6. rujna 2023. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA