33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleOtvaranje Igara se 1992. nije održalo, ali su Dubrovčani svijećama osvijetlili Grad

Otvaranje Igara se 1992. nije održalo, ali su Dubrovčani svijećama osvijetlili Grad

Ovogodišnje otvaranje Igara bit će zapamćeno po posebnim korona okolnostima, ali jedno drugo, dosad jedino neodržano otvaranje ostalo je posebno zabilježeno u memoriji Grada. Na današnji dan, u petak, 10. srpnja ratne 1992. godine, bio je 7. dan bez struje u Dubrovniku. Nakon što su između 4 i 5 sati ujutro napadnuta rubna područja grada i položaji HV-a, u jutarnjim satima, u 6.30  sirena je objavila znak za prestanak opće opasnosti oglašene prethodnoga dana.

U poslijepodnevnim satima podgorički korpus s aerodroma u Konavlima pojačao je napad po položajima HV—a, na Župu dubrovačku — Mline, Kupare i Srebreno, a pridružio im se i hercegovački korpus iz trebinjske općine. HV snažno je odgovorio ne ove napade.

Te godine, prvi put u svojoj povijesti izostalo je svečano otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara, 43. dubrovačkog festivala, već su stanovnici zamračenog grada današnjeg 10- srpnja te ratne 1992. godine, u 21. 03 sata upalili svijeće iskazujući štovanje poginulima u obrani Dubrovnika i Hrvatske.

U knjizi Zapisi iz opkoljenog grada – dani koji se ne smiju zaboraviti Ivo Stjepović je zapisao: “Da je kojom srećom neko drugo vrijeme, večeras bi trebale biti otvorene 43.Dubrovačke ljetne igre. Ovo je, na žalost prvi put od njegova postanka da taj ugledni festival večeras neće biti otvoren. U znak žalosti za poginulim braniteljima Grada i u znak protesta protiv barbara koji su spriječili održavanje ove kulturne priredbe, te zapalili i uništili samu zgradu Festivala, večeras će umjesto svečanog otvaranja Igara biti u svim dubrovačkim prozorima upaljene svijeće”… “Mrtav i pust je večeras prostor ispred Orlandova stupa, koji je obložen i čvrsto zakovan debelim daskama. Pročelja palača i crkava, koja su večeras trebala odzvanjati zanosnim akordima Gundulićeve himne slobodi, stoje sada izranjena i unakažena krhotinama granata te odjekuju dalekim eksplozijama iz Župe dubrovačke. Tužan je i pust večeras moj Grad, a jedan dio te neizmjerne tuge nastanio se i u mojim grudima. O, Bože, Ti ne daj da zauvijek umre Dubrovački festival, nego ga opet uskrsni na našu radost i na tvoju slavu!” 

Izvor: Gradoplov

Fotografije Grada osvijetljenog svijećama pogledajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA