29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaKultura"OTOK NA KOJEM CVJETAJU LIMUNI" Dubrovački ogranak Matice hrvatske dobitnik nagrade...

“OTOK NA KOJEM CVJETAJU LIMUNI” Dubrovački ogranak Matice hrvatske dobitnik nagrade Ivan Kukuljević Sakcinski za knjigu Mare Marić

U maloj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je protekle subote Glavna skupština Matice hrvatske. Nagradu Matice hrvatske Ivan Kukuljević Sakcinski za najbolje djelo obavljeno u ograncima primio je Ogranak MH u Dubrovniku za knjigu Mare Marić “Otok na koje cvjetaju limuni. Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu.

Skupštinu su uz 127 zastupnika s pravom glasa iz svih ogranaka Matice hrvatske uveličali gosti – Dubravka Đurić Nemec, izaslanica ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek, zatim Maja Petrić, izaslanica gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić i drugi.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran u svom je govoru istaknuo zadovoljstvo i zahvalu svima koji su pridonijeli afirmaciji Matice hrvatske u svojim sredinama. Kazao je kako ga osobito vesele značajni iskoraci i novi projekti poput održavanja Prvog festivala knjige u Matici hrvatskoj, tribine Sučeljavanja, osnivanja Savjeta Predsjedništva MH, simpozija o brendiranju ogranaka održanog u Ozlju, kao i broj novoprimljenih članova koji se u odnosu na prošlu godinu povećao za tristo posto te osnivanje novih ogranaka u Hrvatskoj Kostajnici, Vitezu, na Kupresu, u Slavonskom Kobašu.

Radna skupina jezikoslovaca izradila je Nacrt Zakona o hrvatskom jeziku za koji je Miro Gavran još jednom naglasio da je riječ o modernom i uporabljivom zakonu u kojem nema restrikcija. Zaštitit će sva tri narječja, a uredit će se samo javna uporaba našeg materinskog jezika. Nacrt je na doradi, a očekuje se i usvajanje u Hrvatskom saboru. Predsjednik MH izvijestio je Skupštinu da su u rujnu Nacrt Zakona jednoglasno podržali Predsjedništvo MH, a potom i Glavni odbor.

Sudionici skupštine dotakli su se i pitanja rodne kuće Antuna Gustava Matoša u vezi koje Matica hrvatska vodi spor s Društvom Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika. Proteklih su mjeseci poduzeti znatni napori za rješavanje toga pitanja. Jednoglasnu odluku Predsjedništva Glavna skupština MH potvrdila je s 94,5% glasova da se spor oko Matoševe spomen-kuće nakon 18 godina napokon okonča na način da se i dug od 200 tisuća kuna koji je Matica hrvatska potraživala i pravomoćnom  presudom dobila od Društva A. G. Matoša i novac od zateznih kamata i sudskih troškova podare Općini Tovarnik, ali pod uvjetom da Općina Tovarnik novac može utrošiti isključivo za izgradnju  Matoševe spomen-kuće, o čemu će se u studenome potpisati ugovor s Općinom. Usto je predsjednik Gavran pozvao i Društvo A. G. Matoša da kuću prepusti Općini Tovarnik, a da i Vukovarsko-srijemska županija  i Ministarstvo kulture i medija RH te Vlada RH pomognu Općini da se do kraja iduće slavljeničke godine izgradi i otvori Matoševa spomen-kuća, odnosno da svi zajedno u Hrvatskoj proslavimo 150. godinu rođenja književnika Antuna Gustava Matoša

Uz redovna izvješća glavnoga tajnika o radu MH za 2021. i planu rada MH za 2023, prihvaćeno je Izvješće Nadzornoga odbora MH za 2021, Časnoga suda MH, Financijsko izvješće MH za 2021, Rebalans Financijskog plana MH za 2022 i prijedlog Financijskog plana MH za 2023.

Glavni tajnik Marijo Dominiković uz financijsko izvješće zahvalio je Ministarstvu kulture i medija RH i MZO-u, Gradu Zagrebu svim sponzorima i donatorima, te pozvao na još urednije, discipliniranije i transparentnije poslovanje, kako u Središnjici tako i u ograncima. Gospodarski tajnik Ivica Nuić osvrnuo se na prikupljanje donacija kazavši da donatori prate Maticu hrvatsku jer prepoznaju napore i kvalitetu programa, ali cijene i slogu, kao i transparentnost u poslovanju.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su ovogodišnji pobjednici Festivala klapa u Omišu Klapa Stine i dramska umjetnica i ujedno predsjednica Časnoga suda Matice hrvatske Anja Šovagović Despot koja je kazivala stihove Vesne Parun.

Nagradu Matice hrvatske Ivan Kukuljević Sakcinski za najbolje djelo objavljeno u ograncima primio je Ogranak MH u Dubrovniku za knjigu Mare Marić Otok na kojem cvjetaju limuni. Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu. Zlatne povelje dobili su: OMH u Bizovcu za knjigu Slike koje pričaju, Muljanski kantual (OMH u Boki kotorskoj), Čitanka čabarskoga kraja (OMH u Čabru), Tri prijatelja iz Novog Zrina. Roman iz doba hrvatskoga bana Nikole VII. Zrinskoga (OMH u Čakovcu), Krijesnice (OMH u Čitluku), Lička pukovnija kroz povijest (OMH u Gospiću), Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini 1992. – 1995. (OMH u Petrinji), Glad i nestašica od 1813. do 1825. u Rovinju (OMH u Rovinju), Parnassia Militia (Strasbourg, 1622.) OMH u Svetoj Nedelji, Osvit, godišnjak za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja (OMH u Šibeniku), Vitko, časopis Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijegu (OMH u Širokom Brijegu), Bibinje (OMH u Zadru).

 

Na Glavnoj skupštini Matice hrvatske, održanoj 22. listopada u Zagrebu, Ogranku Matice hrvatske u Dubrovniku dodijeljena…

Posted by Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku on Monday, October 24, 2022

Srebrene povelje primili su sljedeći ogranci za svoja izdanja: Olujni kompas (OMH u Boki kotorskoj), Bilo jednom u Daruvaru (OMH u Daruvaru), Lirski referendum – „I stihovi dišu“. Najdraže pjesme hrvatskih pjesnika po izboru čitatelja o 180. jubileju Matice hrvatske (OMH u Križevcima), Pramjera ljubavi (OMH u Pazinu), Grof Janković (OMH u Požegi), Suputnici i usputnici. Putovanja i druženja s hrvatskim književnicima za djecu i odrasle (OMH u Skradinu), Zašto sveti Lovro plače – roman za djecu i mlade (OMH u Virovitici), Godišnjak za kulturu, umjetnost i društvena pitanja ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima za 2021. godinu (OMH u Vinkovcima), Majčinski kod u dramama Lade Kaštelan, Ivana Vidića i Mate Matišića (OMH u Vukovaru), Molitvenik hrvatskih pjesnika (Florilegij) (OMH u Zaprešiću).

FOTO: FB, Matica hrvatska ogranak Dubrovnik, TEKST: Matica hrvatska

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA