18 C
Dubrovnik
Naslovnica Politika Ostavka Silve Vlašić neće spriječiti uništavanje grada, treba mijenjati GUP

Ostavka Silve Vlašić neće spriječiti uništavanje grada, treba mijenjati GUP

Maro Krisitić u priopćenju za medije osvrnuo se na nedavnu ostavku pročelnice Odjela za izdavanje građevinskih dozvola i izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) Dubrovnika, koje se odavno najavljuju, ali se ne događaju. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Ostavka jedne od najdugovječnijih gradskih pročelnica Silve Vlašić nas je još jedan put podsjetila na uvijek otvoreno pitanje donošenja novog  GUP- a kao ključnog strateškog urbanističkog dokumenta koji bi trebao biti temelj ujednačenog i održivog razvoja grada i njegove infrastrukture i iz kojeg bi trebala proizlaziti kvaliteta života i zadovoljstvo građana.

Samo jedan pogled na Grad sa Srđa kao trajnog spomenika sramotnom pogodovanju ili sve češći prosvjedi nezadovoljnih građana zbog nekontrolirane gradnje dovoljni su za shvatiti kako je naš postojeći GUP u svemu suprotan od onoga što bi trebao predstavljati.

U svojoj suštini on je alat za devastaciju, besramno bogaćenje pojedinaca, korupciju i trajni gubitka identiteta i srozavanje kvalitete života žitelja našeg Grada. Simbol je to prljave političke trgovine sudionika Dubrovačkog dogovora i njihove sprege s interesnim skupinama kojima je ljubav prema Dubrovniku duboka i iskrena samo onoliko koliko im je dubok špag pa je jasno da su u teškoj zabludi svi koji misle da će s promjenom pročelnika svanuti sunce. Ostaje činjenica da se svi mogu promijeniti, ali GUP živi vječno.

To otkriva jako puno o tome da smo izgubili konce upravljanja Gradom i koliko je teško oduprijeti se onima koji nam žele krojiti sudbinu. Promjena pročelnika ne znači apsolutno ništa dok god je ovakav GUP na snazi pa ni namjera ovog priopćenja nije analizirati ulogu pojedinaca i upirati prstom u krivce, nego pozvati na zajedništvo i još jedan put podsvijestiti građanima, ali prije svega gradskoj upravi o kolikoj se katastrofi radi i kako je ovo što za sada imamo i vidimo u prostoru ništa u odnosu na ono što se sprema i dolazi.

Nitko ne želi da život stane i da se u potpunosti prestane graditi i zaustave održive i prihvatljive investicije, ali crta između dobrog ukusa i devastacije je jako tanka, a mi smo je odavno pregazili i duboko zakoračili na put ka samouništenju. Neovisno o tome što je to obećala na početku svog mandata, evidentno je kako se gradska uprava nije  uspjela oduprijeti nekretninskom lobiju i zaustaviti stihiju u prostoru i devastaciju grada pa im je stoga na leđima ostao visjeti teret  percepcije da se  s novim GUP – om čeka dok svi koji trebaju ne dobiju dozvole za gradnju, bez obzira na činjenicu da su i sami svjesni da tada više nećemo imati što zaštititi.

Stoga najavljene izmjene tekstualnih odredbi GUP-a imaju isključivo kozmetičku narav, jer su svi, ili gotovo svi koji žele iskoristiti blagodati postojećeg GUP-a već podnijeti zahtjev za izdavanje građevinskih dozvola pa se izmjene na njih neće ni odnositi.

Silina kojom interesne skupine gutaju prostor i gradske resurse usprkos teškoj gospodarskoj krizi nikada nije bila jača te smo stoga odlučili s građanima podijeliti ovaj link na kojem mogu vidjeti što se sve događa u prostoru i što će se tek događati. https://ispu.mgipu.hr/ .

Ovo je službeni program ministarstva graditeljstva putem kojem s nekoliko klikova možete doći na svaku lokaciju u Gradu i vidjeti gdje su sve izdane građevinske dozvole i gdje će se tek izdati. Pokušajte. Iako se čini da program nije ažuriran do kraja i da u njega nisu unesene sve izdane građevinske dozvole ono što ćete vidjeti biti će dovoljno. Neki od Vas će se šokirati kada vide gdje će sve niknuti novi mastodonti, neki će samo slegnuti ramenima i prepustiti stvar slučaju, a neki će možda i dignuti svoj glas.

Svi znamo da je donošenje novog GUP -a proces koji traži odlučnost, komunikaciju, stvarnu volju, zajedništvo i povjerenje, a mi na žalost u ovom trenutku, možda i najtežem u novijoj povijesti Grada nemamo gotovo ništa od navedenog i krajnje je vrijeme da pokažemo da možemo biti jedno barem kada treba donositi najteže odluke, stoji u priopćenju koje potpisuje gradski vijećnik Maro Kristić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Ministarstvo turizma potvrdilo imenovanje Ane Hrnić za direktoricu Turističke zajednice

Ana Hrnić potvrđena je za direktoricu Turističke zajednice grada Dubrovnika od strane Ministarstva turizma te je s danom 28. svibnja ...

Pogledajte promotivni spot kojim Hrvatska misli privući turiste iz Europe

Hrvatska turistička zajednica provodi veliku promotivnu kampanju „The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think“ na sedam europskih tržišta i to...

Izgradnja Pelješkog mosta će kasniti najmanje tri mjeseca

Projekt izgradnje mosta Pelješac i nove spojne pelješke ceste u ovom trenutku suočava se s dva velika problema. Završetak izgradnje mosta...

Župan zahvalio novinarima na objektivnom izvještavanju

Župan Nikola Dobroslavić povodom Dana državnosti RH organizirao je tradicionalno druženje s novinarima u restoranu Orsan. ...

Dubrovnktv.net

ETO NAS: U Muzeju Domovinskog rata

Jučer smo proslavili Dan državnosti, a danas smo bili u Muzeju Domovinskog rata da provjerimo kako su oni obilježili jučerašnji dan. Ravnateljica...

Sretno maturanti! Pamet u glavu

Školu su završili online, ali norijadu ipak onako kako treba … Od ranog jutra maturanti se vesele oko škola, bilo je...

KRATKI REZOVI: Zaključak milenijskog pentranja po europskim filmskim vrhuncima

Zadnji tjedan u svibnju se čini baš prikladnim za zadnju epizodu ciklusa najboljih europskih filmova tisućljeća, poglavito kad 'Kratke rezove' u lipnju,...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić