28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleOsnovnoškolci prikupljaju stari papir, pridružili su im se i škole iz Vela...

Osnovnoškolci prikupljaju stari papir, pridružili su im se i škole iz Vela Luke, Trpnja i Janjine

U desetom Zelenom koraku, akciji prikupljanja i recikliranja starog papira, sudjelovat će više od 19.000 osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske. Čak 105 škola odazvalo se dm-ovom pozivu da daju svoj doprinos zaštiti okoliša, a svaka od deset najuspješnijih škola osvojit će nagradu u iznosu od 10.000 kuna.

Prikupljanje papira u 86 gradova i naselja, među kojima su i Vela Luka, Trpanj i Janjina, trajat će do kraja listopada, a nakon vaganja i otkupa papira, početkom prosinca bit će poznato i koje su škole zaslužile nagradu za najveći doprinos zaštiti okoliša. Kako bi nagradili isključivo angažman učenika, nagrada od 10.000 kuna pripast će onim školama koje prikupe najviše papira po učeniku.

Tisuće i tisuće osnovnoškolaca, uz podršku obitelji, nastavnika i susjeda, već deset godina razmišlja o važnosti zaštite okoliša te se aktivno uključuju u njegovo očuvanje. Svake godine djeca diljem Hrvatske nam pokazuju da možemo napraviti velike stvari ako se udružimo, uče nas da je moguće promijeniti način na koji zajednica razmišlja i djeluje te da je moguće doprinijeti njenoj boljoj budućnosti. Uime dm-a želim zahvaliti svima koji su nam tijekom proteklog desetljeća pomogli da naučimo tu važnu lekciju i onima koji će ove godine osigurati da je ne zaboravimo, istaknula je Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u.

Od 2012. godine, kada su učenici prvi put prikupljali i reciklirali stari papir, u Zelenom koraku sudjelovalo je više od 200.000 osnovnoškolaca koji su prikupili i reciklirali gotovo 3 tisuće tona starog papira i tako u devet godina spasili više od 49.500 stabala.

Najuspješnija škola u prvih devet godina Zelenog koraka je Osnovna škola Ljudevita Gaja iz Nove Gradiške čiji su se učenici čak šest puta našli među najboljim mladim ekolozima u Hrvatskoj te su, uz zahvalnost lokalne zajednice i organizatora projekta, zaslužili i vrijedne nagrade. Među školama čiji su se učenici istaknuli svojim angažmanom u očuvanju okoliša svakako su i oni Područne škole Gotalovo i Područne škole Zaostrog koji su pet puta bili na popisu najboljih ekologa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA