34.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOslobođenje Golubovog kamena značilo je deblokadu Dubrovnika

Oslobođenje Golubovog kamena značilo je deblokadu Dubrovnika

Povodom 29. obljetnice deblokade Golubova kamena danas će se kod spomen obilježja u Trstenom odati počast 36-orici imotskih vitezova stradalih na širem dubrovačkom području.

Golubov kamen iznad izvora rijeke Omble bio je, s početkom srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područ­je, zloglasno neprijateljsko uporište. S njega je agresor kontrolirao i razarao cijelu Rijeku dubrovačku onemogu­ćavajući bilo kakvo kretanje jedinom prometnicom koja je vodila iz Dubrov­nika ili prema njemu. Stoga je Golu­bov kamen simbol okruženja i potpune blokade Grada. U sklopu akcije “Tigar” zadaću njego­vog zauzimanja, nakon više neuspješ­nih pokušaja početkom godine, dobila je 3. Imotska bojna 4. gardijske briga­de HV. Krenuli su 1. srpnja u osvajanje cijelog područja Golubovog kamena. Sutradan, na današnji dan 2. srpnja 1992. godine, nastavljene su bor­be za Golubov kamen u kojima je poginulo dvoje pripadnika satnije, a više ih je ranjeno.

Toga dana, poginuli su pripadnici 4. brigade ZNG-e: Branko Kutleša, Vinko Žužul i Nediljko Škomrlj. Tijekom višednevne borbe, imotski branitelji, združenim su snagama s ostalim braniteljima Hrvatske vojske, zauzeli su Golubov kamen, i cjelokupan plato, te nastavili napredovanje prema Uskoplju i Vukošu. Na taj način, preki­nuta je višemjesečna blokada Dubrov­nika i najavljena konačna pobjeda Hr­vatske vojske. Priča o Golubovom kamenu, jedna je od brojnih koja svjedoči o hrabrosti i herojstvu postrojbi koje su sudjelovale u oslobađanju dubrovačkog područja. Ona govori o zajedništvu hrvatskog naroda koje je došlo do izražaja tije­kom Domovinskog rata. O tome rječito svjedoče i spomen obilježja širom hr­vatskog juga na kojima su uklesana imena branitelja iz svih krajeva Hrvat­ske, koji su dali svoje živote za slobodu Domovine.

(izvor: Gradoplov)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA