31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŠkole Slano i Blato će se prijaviti za cjelodnevnu nastavu. Iz Dubrovnika...

Škole Slano i Blato će se prijaviti za cjelodnevnu nastavu. Iz Dubrovnika nijedna?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv osnovnim školama za podnošenje prijava za sudjelovanje u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave, koji bi trebao početi u rujnu ove godine i trajati sljedeće četiri godine. Usprkos najavi da su za ovaj projekt osigurana znatna sredstva, točnije 25 milijuna eura i da će se u sklopu projekta nastavnicima povećati plaće, odaziv nije baš bajan. Dva dana prije završetka javnog poziva potvrđeno nam je da će se iz naše Županije na ovaj projekt prijaviti samo dvije škole i to OŠ Slano i OŠ Blato.

Nijedna dubrovačka škola neće se prijaviti

Neslužbeno saznajemo da se od dubrovačkih škola niti jedna nema namjeru prijaviti za pilot projekt cjelodnevne nastave, iako nam je pročelnik UP za obrazovanje, sport socijalnu skrb i civilno društvo, Đivo Brčić službeno potvrdio da se na ovaj projekt neće prijaviti OŠ Marina Držića i OŠ Marina Getaldića, dok Mokošica ne zadovoljava osnovni uvjet jednosmjenske nastave. Brčić kaže kako ostale škole nisu još službeno poslale odluke Školskih odbora, te da ima još vremena do petka.

Kontaktirali smo ravnatelje osnovnih škola Blato i Slano, koji su nam objasnili zašto su se njihove škole ipak odlučile prijaviti na ovaj program.

U Slanome roditelji za, nastavnici protiv

-Mi smo se odlučili prijaviti nakon što je Školski odbor, koji se sastoji od tri predstavnika osnivača (Županija), tri predstavnika zaposlenika i jednog predstavnika roditelja donio pozitivnu odluku, s tim da su predstavnici zaposlenika bili protiv. Predstavnici roditelja uglavnom su pozitivno reagirali na ovaj projekt, dok su nastavnici podijeljeni. Opravdano je da su nastavnici skeptični jer riječ je o velikoj promjeni, sigurno će biti više posla, a ne znamo što nas točno čeka, kaže ravnatelj OŠ Slano Ante Konjuh.

OŠ Slano zadovoljava osnovni uvjet jednosmjenske nastave, ali škola nema ni kuhinju ni blagovaonicu koje su uvjet za osiguranje obroka, koji je dio ovog programa.

-Mi smo se prijavili, što ne znači da ćemo proći na javnom pozivu. Ukoliko prođemo očekujemo da će Ministarstvo dati prijedlog i riješiti kuhinju i blagovaonicu. Smatram da zbog činjenice da su sredstva osigurana, to neće biti problem, a s cjelodnevnom nastavom ne moramo početi u rujnu, možemo početi i u prosincu, odnosno kad dobijemo kuhinju i blagovaonicu, kaže ravnatelj Konjuh.

On smatra da će OŠ Slano ukoliko prođe na javnom prozivu profitirati od ovog programa. A što se tiče otpora nastavnika djelomično ga smatra opravdanim jer je program nedovoljno objašnjen, ali i kratki su vremenski rokovi.

-Smatram da 10 posto više vremena, koje će nastavnici provesti u školi nije previše, za istovremeno 25 posto veće plaće, zaključuje ravnatelj OŠ Slano.

Moto blatske škole je: “Stalno se mijenjaj i napreduj”

Katarina Kovačić, ravnateljica OŠ Blato kaže da je moto njihove škole “Stalno se mijenjaj i napreduj”, a to potkrepljuje i činjenicom da se ova otočna škola dosada prijavila na sve eksperimentalne i ine projekte Ministarstva.

-Od svih projekata u kojima smo dosada sudjelovali kao škola smo profitirali i materijalno i u dodatnim edukacijama. Mi zadovoljavamo uvjet jednosmjenske nastave, ali nemamo blagovaonicu i kuhinju, pa je moguće da na pozivu i ne prođemo. Školski odbor je jednoglasno prihvatio sudjelovanje na ovom projektu, premda je zbornica podijeljena. To je razumljivo jer nas o projektu i nisu baš dobro informirali, a i malo je vremena prošlo od najave do poziva. No kad su mi učitelji, koji su već pred penzijom rekli “idemo”, ja sam zadovoljna. Mi se ne bojimo i vjerujemo da će nam svima biti bolje, kazala nam je putem telefona ravnateljica OŠ Blato, koja broji 260 učenika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA