29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaOPTUŽNICA: 2014. za sebe zadržali preko 800 tisuća kuna, oštetili proračun RH

OPTUŽNICA: 2014. za sebe zadržali preko 800 tisuća kuna, oštetili proračun RH

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je, nakon provedene istrage, 7. srpnja 2021. podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana (1975. i 1965.) zbog počinjenih kaznenih djela protiv gospodarstva, odnosno po jedno kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavka 1. i stavka 2. Kaznenog zakona, po jedno kazneno djelo utaje poreza ili carine iz članka 256. stavka 1. KZ-a i po jedno kazneno djelo povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 248. KZ-a.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su u dogovoru, kao odgovorne osobe jednog trgovačkog društva registriranog na području Dubrovačko-neretvanske županije, prvookrivljenica kao osnivač i direktor trgovačkog društva, a drugookrivljenik kao osoba koja je faktički vodila dio poslovanja istog trgovačkog društva, tijekom 2014. godine počinili navedena kaznena djela.

Na temelju ovlasti koje je prvookrivljenica prepustila drugookrivljeniku, u svrhu pribavljanja nepripadne osobne imovinske koristi na štetu trgovačkog društva, drugookrivljenika se tereti da u poslovanju nije izdavao račune za sve pružene usluge turističke agencije i da su naplaćeni gotovinski novac za te usluge zadržali za sebe u iznosu od najmanje 817.389,55 kuna. Tereti ih se da su takve neistinite podatke o prihodu trgovačkog društva, u cilju izbjegavanja obračuna i plaćanja poreznih obveza trgovačkog društva za 2014. godinu, iskazali u prijavama poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit, uslijed čega je za državni proračun nastupila šteta od najmanje 294.260,24 kuna. Tereti ih se da poslovne promjene o obavljenim uslugama nisu evidentirali u poslovnim knjigama društva, a te poslovne promjene su od značaja za utvrđivanje poreznih obveza.

Oboje okrivljenika se brani sa slobode.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA