10.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 1 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiOpćinsko vijeće Dubrovačkog primorja traži novo trasiranje za Lučino razdolje, a načelnika...

Općinsko vijeće Dubrovačkog primorja traži novo trasiranje za Lučino razdolje, a načelnika zanima što će reći Pero Vićan

Na danas održanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Dubrovačko primorje izglasan je Prijedlog zaključka o novom trasiranju na području CGO Lučino razdolje. Predsjednik Općinskog vijeća Vlaho Mozara pojasnio je kako se ovim zahtjevom za novo trasiranje koje će biti upućeno Dubrovačko-neretvanskoj županiji žele razjasniti nedoumice vezano uz trasiranje koje je izvršeno 2013. godine.

“Samo obrazloženje unutar samih materijala je dosta dugo. Neću ga sad ovdje ponovno pročitati. Željeli bi da se uklone nedoumice oko drugoga trasiranja. Smatramo da bi Agencija trebala ponoviti trasiranje na samoj mikrolokaciji Centra za gospodarenjem otpadom”, kazao je Mozara, nakon čega se za raspravu javio načelnik Knežić koji je kazao kako je pomno pročitao spomenute materijale te da je u njima naišao na neke netočnosti.

“Tema o novom trasiranje već se dosad mnogo puta raspravljala. Ne radi se o elaboratu o utjecaju na okoliš kako ste u materijalima naveli, već o studiji utjecaja na okoliš. Onda dolazimo do rečenica koje jednostavno nisu istinite. O tome smo razgovarali i na nedavno održanom sastanku. U obrazloženju se navodi da je trasiranjem iz 2008. godine, koje je obavljeno u Trnovici utvrđeno kako se područje CGO-a nalazi u trećoj vodozaštitnoj zoni te kako takvo područje nije adekvatna lokacija za odlagalište, odnosno CGO. To je potpuna laž i potpuno krivi navod. Zakon kaže da odlagališta ne smiju biti u trećoj zoni, a da Centri za gospodarenje otpadom smiju biti u ovoj zoni. Na kraju se navodi ponovno da je Lučino razdolje u trećoj zoni. Razumijem vaš stav, politički ste je izglasali o ovome i prije izbora. Ako i dalje želite ići dalje s ovakvim zaključkom idite, ali ovo je zaključak koji se temelji na bitnim postavkama, stručnim i tehničkim. Volio bi vidjeti znanstveni dokument, elaborat, mišljenje, nešto relevantno koji pobija dokumentaciju, koja je po svim hrvatskim zakonima i zakonima europske unije dobila zeleno svijetlo. Argument ne može biti da netko to ne želi kraj svoje kuće. Kroz medije su mnogi svašta iznosili. Pokraj zdravih očiju, ne mogu biti protiv nečega jer će mi netko na ulici pljeskat. Nije dobro biti protiv bez znanstvene dokumentacije. To je moj zaključak, a vi glasajte kako hoćete”, kazao je Knežić.

Vijećnik Goršeta kazao je kako je prema riječima načelnika Knežić studija utjecaj na okoliš temeljena na rezultatima trasiranja iz 2008.

” Zašto se onda radilo trasiranje iz 2013? Radilo se upravo zato što je trasiranje iz 2008. godine, pokazalo da je to na takvom terenu nemoguće napraviti bez da se ugroze svi izvori pitke vode. Trasiranje iz 2013., rađeno je van obuhvata, nije rađeno mikro zoniranje, rađeno je van kišnog razdoblja i gdje nema kraških jama što struka tvrdi da nije uredno obavljeno. Zato tražimo novo trasiranje. Čemu tolika bojazan? Ako se već troše toliki novci, nađimo još toliko da se napravi novo trasiranje i da ljude razuvjerimo i nek se onda radi. Ali ovako dok se tvrdi i jedno i drugo, ljudi će sumnjati.

“Meni nije jasna jedna stvar. U neposrednoj blizini Lučinog razdoblja imamo Klekovicu, koja je na granici s Republikom Hrvatskom. Bio bih sretniji da smo donijeti zaključak kojim bi natjerali nadležne da se ispita utjecaj Klekovice na Malostonski zaljev. Jedino s izgradnjom jednog ovakvog centra možemo biti gospodari otpada. Ovo je jedini način da mi počnemo gospodariti otpadom”, kazao je Kovačević.

Načelnik Knežić podsjetio je na događanja na nedavno održanoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije, a vezano uz projekt Lučinog razdolja.

“Gospar Pero i DDS su prije par dana odbili uvrstiti ovo točku na Županijskoj skupštini. Što će promijeniti kad ovo danas pošaljemo tom istom DDS-u, iz kojeg je i čovjek koji je prevaga u ovom vijeću ? Hoće li DDS sad drugačije reagirati u Županijskoj skupštini, a svaki put je glasao za Centar?, upitao je Knežić.

“Predsjednica Županijske skupštine, gospođa Orlić je i sama rekla da projektu centru ima jako puno netransparentnosti. Što daje razloga ljudima da još više sumnjaju. Ona je odbila ali je rekla i da postoje netransparentnosti. Nitko nije protiv Centra ako lokacija odgovara. Čemu izbjegavanje trasiranja? Župan se zapitao zašto smo šutjeli dosad, ali mi smo novo trasiranje tražili od na svim održanim tribinama od 2013., godine. Na tim tribinama službeno se nitko od HDZ-a nije oglasio. Predlažem da donesemo ovakvu odluku”, kazao je Grošeta.

Mozara je kazao da se stvari poput vodozaštitnih zona i saniranih zona odlučuju potezom pera.

“Trenutno se tvrdi da je lokacija CGO-a sigurna da nema propuštanja. Samo želim da se tu ubaci boja i da vidimo hoće li izaći na samoj lokaciji. Novim testiranje bi riješili nedoumicu jednom za sva vremena. Ako ta boja ne propusti ja sam prvi koji će dati zeleno svijetlo projektu. Problem smeća treba riješiti, ali ne na ovakav način. Ova se nedoumica mogla vrlo lako i vrlo jeftino riješiti”, kazao je Mozara te dodao da nema nikakvog utjecaja na Klekovicu.

“Što se tiče DDS-a i glasovanja u Županijskoj skupštini, zašto bi se netko tko ne živi ovdje borio za nas? Ako to nas ne brine, zašto bi se oni brinuli. Ali to se od danas možda mijenja, kad vide kakav je službeni stav općine. Možda ćemo ih nagnati da ponovno promisle. Ja kao predlagatelj nadam se najbolje”, kazao je Mozara.

Općinsko vijeće Prijedlog zaključka o novom trasiranju na području CGO Lučino razdoblje usvojilo s pet glasova za i četiri protiv.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić