33.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 srpnja, 2021
NaslovnicaLifestyleFOTO:"One su tu" izložba Dimitrija Popovića i Marka Vrdoljaka posvećena je jakim...

FOTO:”One su tu” izložba Dimitrija Popovića i Marka Vrdoljaka posvećena je jakim ženama

Karaka je isplovila iz Gruža, a na njoj se uz brojne uzvanike našlo društvo probranih žena, čija lica pune naslovnice. One: Nika Fleiss, Severina, Mia Begović, Maja Bajamić, Mia Dimšić, Matija Vuica, Anđa Marić i Ana Rucner, došle su svojim očima po prvi put vidjeti svoje portrete koje je fotografirao Marko Vrdoljak, a potom ih je slikar Dimitrije Popović svojim kistom pretvorio u biblijske žene, simbole snage, nježnosti, života. Riječ je o izložbi koja je večeras otvorena u Sponzi pod nazivom “One su ovdje”.

Mia Dimšić

Poznate i snažne, žene koje su slikar i fotograf odabrali, kao modele svoje izložbe, osim ljepote i slave, imaju i jednu drugu zajedničku crtu, a to su kod nekih teške životne priče, suočavanje s gubitkom, bolesti i drugim životnim problemima, a koje su svojom energijom i snagom pobijedile. Upravo ta iskonska snaga žene, koja je kroz razne likove još u Bibliji zapisana, je tema i inspiracija ove izložbe.

Severina

-Toliko sam zadivljena Dimitrije Popovićem. Na svijetu nema toliko puno osebujnih ljudi koji su vrijedni bilo kakve suradnje. Raditi s Dimitrijem Salome mi je bila velika čast. Nisam se dvojila ni sekunde. Sad se veselim cijelom opusu kojeg ćemo raditi o Mariji Magdaleni. Drago mi je što smo večeras u Dubrovniku i što ljeto na neki način počinje s umjetnošću te imenima kao što je Dimitrije Popović koji će ostati i nakon što prođu vladavine političara.

Dimitrije i ja nismo se mogli izbjeći, to je tako. Fascinirana sam ljudima koji prenose život na platno, njegov Krist na križu je za mene reinkarnacija Da Vincija, to je moj osobni dojam. A Marija Magdalena u mom portretu od koje ja nisam smjela vidjeti nijednu sliku je nešto meni osobno posebno. Davno sam vidjela kako je netko portretirao Terezu i promislila Bože hoće li mene netko nekad ovako portretirati, ma za mene je to poput poziva Mani Gotovac u kazalište, to su vam oni snovi koje nikome ne govorite. A sve što sam od djetinjstva željela mi se ostvarilo, izjavila je Severina koju su novinari i obožavatelji pratili u stopu.

Gradonačelnik Mato Franković otvorio je izložbu zahvalivši autorima što su je odlučili otvoriti upravo u našem gradu, gradu slobode i otvorenosti.

Anđa Marić

Anđa Marić, koja već dugi niz godina živi s multipla sklerozom, došla je na otvaranje sa prijateljicama, koje su joj pomagale, šarenim štapom, svojim ljubimcem, a osmijeh s lica nije skidala.

Maja Bajamić- Judita

Maja Bajamić, koju je Dimitrije preobrazio u Juditu nije mogla sakriti emocije, pa je u jednom trenutku i suza krenula.

-Baš sam iznenađena i dirnuta. ovo je pravi spoj jakih žena i umjetnosti, poziva koji su istinski i iz njih izvire puno ljubavi. Moj portret je nekako nježan, a u ovom poslu showbusinessa rano naučite sakriti nježnost i podignuti sve obrambene mehanizme, kako biste se zaštitili. Čini mi se da je Dimitrije u Juditi kakvom me je prikazao pronašao tu skrivenu nježnost.

Nika Fleiss i Maja Bajamić u crvenom

Nika Fleiss kazala nam je kako je bila iznimno počašćena kad je dobila poziv za sudjelovanje u ovom projektu.

-Mislim da u moru predivnih i uspješnih žena u Hrvatskoj, kad vas pozovu na ovakvo nešto, moram biti počašćena, pogotovo ovdje u ovako divnoj galeriji u Gradu. Ova intervencija nije baš moj lik i djelo barem ne u onom dijelu gdje kaže tekst uz sliku “Ja sam Bat – Šeba ubila sam svoje dijete i muža…” ali kažu za nju da je bila svestrana, svoja, jakog karaktera, pa je eto to ono što bi moglo uz mene ići. Nijedna od nas nije prije danas vidjela radove jer su rekli autori da je bolje biti slijep do kraja. Ovo je nešto što će ostati zauvijek”, zaključila je bivša skijašica, koja se danas uistinu bavi mnogim aktivnostima i poslovima. Osim što je aktivna kao gradska vijećnica u Samoboru, Nika je vanjski suradnik za Red bull, ima svoj koncept store trgovina za kućne ljubimce i salon za šišanje pasa…

Matija Vujica i Dimitrije Popović

-Moram priznati da kad smo počeli nisam znao u što se upuštam, Dimitrije je napravio intervencije i ja sam bio iznenađen kad sam ih vidio. Puno energije je uloženo. Nadam se da smo napravili izložbu koja će pokušati otkriti tajnu žene , kazao je Marko Vrdoljak, autor fotoportreta.

Dimitrije Popović objasnio nam je kako je suština ženstva, danas ili nekad i u Bibliji ista.

-Moje intervencije su se odnosile na bit, na suštitnu ženstva, kako taj lik i karakter prikazati na umjetnički način i toj realističnoj slici lica dati jednu imaginarnu dimenziju kroz ono što je karakteristično za tu određenu biblijsku ženu od ikonografskih elemenata, koji su prepoznatljivi od Eve do Magdalene. Taj spoj fotografije i slikarstva u prekrasnom ambijentu Sponze je, mislim, ostvario jedno lijepo suglasje. I ovo putovanje Karakom ima jedan duboki smisao zato jer je Dubrovnik najljepši grad Mediterana, a sve su te žene žene Mediterana – kazao je Popović.

Žana Janjić

Među posjetiteljima su bili brojni poznati kao Andrija Seifried, Žana Janjić Markelson, Đurđa Tedeschi…Pogledajte fotogaleriju.

U Sponzi su do 28. lipnja izloženi portreti žena, koje su pozirale pred objektivom Marka Vrdoljaka, a potom je njihova lica u biblijske žene pretvorio Dimitrije Popović . One su: Severina, Mia Begović, Maja Bajamić, Nina Badrić, Franka Batelić, Zrinka Cvitešić, Gina Damjanić, Mia Dimšić, Nika Fleiss, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Anđa Marić, Sandra Perković, Alma Prica, Ana Rucner, Jelena Veljača, Ana Vidović, Alka Vuica, Matija Vuica, Vanda Winter i Tihana Harapin Zalepugin.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić