28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOdvjetnik HEP Proizvodnje: Situacija u HE Plat je zadovoljavajuća, nema kaznene odgovornosti

Odvjetnik HEP Proizvodnje: Situacija u HE Plat je zadovoljavajuća, nema kaznene odgovornosti

Po završetku današnje rasprave na Županijskom sudu u Dubrovnik pred medije su stali zastupnici obitelji stradalih i ozlijeđenih u požaru u pogonu HE Plat kao i pojedini branitelji optuženika.

Odvjetnik Tomislav Matić, koji zastupa pravnu osobu HEP Proizvodnju kazao je kako je trenutna situaciju unutar HE Dubrovnik sasvim zadovoljavajuća.

„Zato hidrocentrala i ima privremenu dozvolu za rad. Svaka organizacija ima pogreške i radnike koje sposobniji i manje sposobni“, kazao je Matić  nakon što su mi novinari koji prate suđenje kazali kako se na temelju iskaza svjedoka stiče dojam kako je u HE Plat bio nepravilnosti.

Na pitanje ima li hidroelektrana dozvolu Matić danas nije htio dati odgovor, a nije htio ni komentirati izjavu jednog od svjedoka.

„Komentar ću vam dati na kraju dokaznoj postupka“, poručio je te dodaju da i dalje smatra da ne postoji kaznena odgovornost.

Odvjetnik Tokić, pravni zastupnik obitelji Zvrko i dijela oštećenika, osoba ozlijeđenih u nesreći u HE Plat, kazao je kako nitko od njih nije dobio odštetu.

„ S moja strane za moje oštećenike je zatražena odšteta. Oni su odbili isplatiti odštete, a ponudili su simbolične iznose od par tisuća kuna. Moji oštećenici su nakon požara u pogonu bili hospitalizirani i po nekoliko dana. Oni su par mjeseci nakon događaja osjećali posljedice. Nitko od mojih branjenika nije se vratio na svoja radna mjesta unutar HE Plat jer to ne mogu podnijeti niti fizički niti psihički“, kazao je Tokić.

Čedo Prodanović, branitelj Nikole Rukavine kazao je da su im u postupku bitni dokumenti, ingerencije, svjedoci nam nisu bitni.

„Stvari su tek u začetku. Meni je teško procijeniti kako će postupak ići. Sudac, očito pod dojmom posljedica će ići malo šire u utvrđivanje činjenica, što nije ni loše“, kazao je Prodanović.

Na pitanje novinare je li bilo pritisaka HEP-a prema njegovom branitelju Prodanović je kazao kako u ovom trenutku o tome ne želi govoriti te kako će sve iznijeti na raspravi.

„Nakon određeni poteškoća nadam se da smo pribavili svu relevantnu dokumentaciju, ali bilo je određenih zapreka od strane HEP-a“, kazao je.

Doris Košta, zastupnica obitelji Maškarić i Pozniak kazala je kako smatra da ni danas uvjeti za rad radnika unutar hidroelektrane nisu sigurni.

„I dan danas radi taj agregat koji tek iduće godine ide u potpunu revitalizacije, zasigurno su otvorena vrata. Nažalost prije pola godine sam poslala inspekciju rada i oni su me obavijestili da je sve perfektno. Sumnjam. Nisam ništa novo poduzimala ali nakon ovih iskaza iskoristit ću da ih upozorim“, kazala je.

Što se pak tiče odgode rasprave te zakazivanja novih datuma rasprave početkom travnja Košta je kazala kako se radi o uobičajenom tijeku suđenja.

„Trebamo se samo nadati da će svi optuženici i svjedoci biti zdravi i da će doći na ročište. Danas je izostao projektant za kojeg smo premili brojna pitanja. Navodno je bolestan i u bolnici, imamo razumijevanja“, kazala je Košta.

„Mi već sad imamo jedno zrelo stanje. Vidljivo je da će neki imati štofa da se brane da nisu znali niti da su mogli znati da se neke stvari događaju. Toga smo svjesni. No, sad već znamo da sigurnosni uvjeti nisu postojali. Radnici nisu bili upoznati s izvanrednim uvjetima unutar hidroelektrane za vrijeme vršenja radova, a morali su biti. Ta sigurnosna soba nije funkcionirala. Jedino nam preostaje saslušati vještake, iznenađenja od svjedoka neće biti“ izjavila je Košta te dodala kako smatra da su tek tijekom ovih par dana okrivljenici shvatili u kojoj se zapravo situaciji nalaze.

„Mi kao opunomoćenici oštećenika smo u par navrata usmjeravali prethodni postupka, do toga nije došlo. No državni odvjetnik ovdje nema zastare. Ukoliko dođe do spoznaja da postoje još neke osobe koje su počinile kazneno djelo, on mora provesti prethodni postupak i može protiv njih podići optužnici. To ne bi bilo ništa čudno“, kazala je Košta te naglasila da je i dalje stava da očevid unutar HE Plat trebao prethoditi sudskom postupku.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA