33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleOdržani sedmi Robo.Du Days - na radionicama i predavanjima sudjelovalo više od...

Održani sedmi Robo.Du Days – na radionicama i predavanjima sudjelovalo više od 250 polaznika

Proteklih pet dana (od 16. do 20. studenog) u Centru za mlade Dubrovnik održali su se sedmi Robo.Du Daysi u sklopu projekta Du STEM. Ovom manifestacijom obilježio se i Europski tjedan robotike u Dubrovniku. Održano je ukupno 24 radionice i predavanja na kojima je sudjelovalo više od 250 polaznika svih dobnih skupina, od djece iz vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, mladih i građana.

Prvog dana Robo.Du Daysa Zvonimir Lapov-Padovan iz  Hrvatske zajednice tehničke kulture održao je dvije radionice modelarstva i elektrotehnike, gdje su polaznici izrađivali sova svjetiljke.

Drugog dana nastavile su se još dvije radionice modelarstva i elektrotehnike te dvije radionice „Šareni strujni krug“, uz mentorstvo Dinke Lale, a u suradnji Informatičkog kluba Futura i Sveučilišta u Dubrovniku. Mlađi polaznici spajali su osnovne strujne krugove sa specijaliziranim setovima, proučavali kako rade led diode i ventilatori ovisno o vrsti spoja, a na kraju su isprobali kako radi senzor ravnoteže.

Treći dan bio je rezerviran za dvije radionice LEGO robotike (koje je održao Zvonimir Lapov Padovan iz HZTK) i dvije radionice robotike i programiranja bez ekrana (u suradnji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije s Informatičkim klubom Futura).

Četvrti dan bio je ispunjen s 6 radionica i 3 predavanja. Tradicionalnu Lemionicu (4 radionice lemljenja) održao je Informatički klub Futura, a Ante Medić (iz Pulsar Laboratoriesa) polaznike je na predavanju prvo upoznao sa Solderixom – novim sustavom za jednostavnu izradu elektromehaničkih prototipa, a zatim su na radionici lemili Solderix ploče. Jurica Babić, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva održao je predavanje „Kuhanjem i gibanjem u proširenoj stvarnosti“, gdje je objasnio kako suvremene tehnologije (poput aplikacija) možemo koristiti u svrhu povećanja društvene uključenosti i kvalitete života osoba s invaliditetom. Dragana Lipovac Medić (iz HUBBIG-a) na predavanju je objasnila kako funkcioniraju kontejnerski, kamionski i avionski prijevoz u moderno doba. Na radionici „Umjetna inteligencija u edukacijskoj robotici“ Željko Krnjajić iz Hrvatskog robotičkog saveza polaznike je kroz jednostavne primjere upoznao s osnovnim pojmovima iz umjetne inteligencije te su sami učili i testirali neke od algoritama.

Zadnjeg, petog dana, održale su se dvije LEGO igraonice, za koje je bio velik interes. Kreativni polaznici napravili su prava mala umjetnička djela od kockica, koja će biti izložena na izložbi „Rukama složeno“ od 23. do 30. studenog u Centru za mlade Dubrovnik. Osim toga, Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te Informatički klub Futura održali su dvije radionice crtanja 3D olovkama, koje uvijek privuku veliki broj zainteresirane djece i mladih. Radovi će također biti izloženi na izložbi „Rukama složeno“. Za kraj ovogodišnjih Robo.Du Daysa, Krešimir Barbarić iz Informatičkog kluba Futura održao je zanimljivo predavanje o primjeni umjetne inteligencije u umjetnosti.

Ovim putem Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika se zahvaljuje svim mentorima, predavačima, voditeljima radionica te njihovim udrugama i institucijama za pomoć u provedbi sedmih Robo.Du Daysa, te Gradu Dubrovniku koji kontinuirano podržava djelatnost tehničke kulture kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika i kroz prostor Centra za mlade Dubrovnik.

Robo.Du Days organizirala je Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 HRK.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA