23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiODRŽANA PRVA RADIONICA U izradi Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine

ODRŽANA PRVA RADIONICA U izradi Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine

U organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA održane su prve tematske radionice 8. i 9. srpnja u Hotelu Dubrovnik Palace u sklopu procesa izrade Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine.

Odlukom župana Nikole Dobroslavića imenovano je 5 tematskih radnih skupina s preko 80 članova za područja ”Demografija, zdravstvo i socijalna uključenost”, ”Obrazovanje, znanost, kultura i sport”, ”Gospodarstvo i tržište rada”, ”Okoliš i prostorni razvoj” te ”Institucionalni kontekst i ključni rizici budućeg razvoja županije“.

Tematske radne skupine sastavljene su od članova iz Upravnih odjela DNŽ, županijskih institucija kao i predstavnika općina i gradova koji su za vrijeme pandemije COVID-19 vrlo aktivno sudjelovali u procesu prikupljanja podataka za izradu prvog nacrta osnovne analize stanja Plana te dali stručna mišljenja o pojedinim područjima analize.

Rezultat višemjesečnog rada Regionalne agencije DUNEA, Dubrovačko-neretvanske županije, članova radne skupine i stručnog tima Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba (IRMO) je izrada prvog Nacrt osnovne analize stanja Plana razvoja koji je predstavljen na održanim radionicama i kolegiju gradonačelnika i načelnika Dubrovačko-neretvanske županije, a  predstavio ga je vanjski stručnjak iz IRMO-a Jakša Puljiz. Na tematskim radionicama izrađena je i SWOT analiza Plana kao podloga za daljnje definiranje strateških ciljeva, prioriteta i mjera.

S ciljem što veće transparentnosti procesa i uključenosti što većeg broja subjekata u proces izrade Regionalna agencija DUNEA je kao koordinator razvoja Dubrovačko-neretvanske županije prilikom prikupljanja podataka za izradu nacrta osnovne analize stanja kontaktirala preko 150 različitih institucija koje su istaknule razvojne potrebe i probleme iz područja koje zastupaju.

Sukladno Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem, u studenom 2019. godine Dubrovačko-neretvanska županija je započela proces izrade Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027.  Plan razvoja temeljni je srednjoročni akt strateškog planiranja kojim će se definirati smjer daljnjeg razvoja Dubrovačko-neretvanske županije uz učinkovito održivo korištenje raspoloživih resursa te usmjeravanje daljnjeg gospodarskog rasta unapređenja kvalitete života svih njenih stanovnika.

Izrada Plana provodi su u sklopu projekta ‘Znanjem do EU fondova’. Kroz projekt je pripremljen četverogodišnji plan podrške jačanju kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj. Vrijednost projekta je 16.987.378,29 kuna te je sufinanciran u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA