31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaOdržana prva radionica Statut i svakodnevica za dubrovačke srednjoškolce

Održana prva radionica Statut i svakodnevica za dubrovačke srednjoškolce

U okviru programa obilježavanja 750. godišnjice donošenja Dubrovačkog statuta u Državnom arhivu u Dubrovniku održana je radionica „Statut i svakodnevica“ namijenjena u prvom redu dubrovačkim srednjoškolcima, koji su ispunili čitaonicu dubrovačkog Arhiva do posljednjeg mjesta.

Pozivu organizatora – studija „Povijest Jadrana i Mediterana“ Sveučilišta u Dubrovniku i Državnog arhiva u Dubrovniku, odazvale su se Biskupijska klasična gimnazija Ruđer Bošković, Dubrovačka privatna gimnazija, Umjetnička škola Luke Sorkočevića i Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik.

Uz interakciju s učenicima, studentice Deša Šurković, Marija Milovac i Marija Jozović su primjenu statutarnih odredbi prikazale kroz konkretne primjere iz dubrovačke svakodnevice. Na kraju su svi nazočni mogli pogledati restaurirani primjerak Statuta iz 1437. godine o kojemu je govorio viši arhivist Zoran Perović. Radionicu su vodile docentice Jasenka Maslek i Irena Ipšić sa Sveučilišta u Dubrovniku.

U obljetničkoj Godini dubrovačkog statuta još jedna radionica sličnog sadržaja predviđena je i u prosincu.

Godina dubrovačkog statuta obilježava se nizom različitih programa kroz cijelu godinu koji se odvijaju u suorganizaciji Grada Dubrovnika, Zavoda za povijesne znanosti HAZU, Državnog arhiva u Dubrovniku i Turističke zajednice Grada Dubrovnika te u partnerstvu s Dubrovačkim muzejima, Dubrovačkim knjižnicama, Kazalištem Marina Držića, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Folklornim ansamblom Linđo, Dubrovačkom baštinom,  Sveučilištem u Dubrovniku – Studijem “Povijest Jadrana i Mediterana” i Umjetničkom školom Luke Sorkočevića.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA